Teoretic, lupta dintre cloud storage și local storage este inutilă. Adică, păstrarea tuturor datelor într-un spațiu virtual va fi oricum lucrul pe care îl vom face în viitor, indiferent dacă dorim sau nu, în timp ce păstrarea lucrurilor importante într-un „sertar“ acasă va fi demult depășită. Ceea ce se va întâmpla, probabil, dar nu cu orice document sau imagine pe care nu dorim să o facem publică.

Desigur, „lupta“ este inegală. În sensul că orice nou-intrat în „online“ are drept cale de acces telefonia mobilă, care vine deja la pachet cu un numpăr de gigabytes de stocare pe serverele opreatorului mobil. Ca urmare, este greu de crezut că se va mai gândi prea multă lume la o modalitate de păstrare a documentelor proprii într-un spațiu privat. Există totuși și exemple nefericite, precum scandalul Apple, în care mai multe celebrități și-au văzut fotografiile personale la liber pe internet pentru că serverele companiei au fost sparte de rău-voitori.

Evident, teoretic se pune problema dacă nu ar fi mai sigur să păstrezi orice document în fișiere sigure, care nu sunt legate de internet. Există companii care fac acest lucru și îl vor face în continuare, apelând la serviciile unor firme de profil sau la servere proprii. Iar aici se duce, de fapt, lupta dintre virtual și fizic, deoarece vor exista tot timpul date pe care nu dorim să le știm pasibile de a fi furate și date pe care nu ne deranjează prea tare dacă le pierdem.

Cloud versus local

„Nu cred în cloud“, spune Cătălin Matei, șeful Veracomp Europa, reprezentanța din România a firmei poloneze. Compania se ocupă cu distribuția de produse IT, cu preponderență pe zona de securitate și storage, iar vânzările de echipamente dedicate păstrării de documente pe unități proprii sunt în creștere. Șeful distribuitorului de IT are dreptate dacă luăm în considerare că sunt multe companii care au date extrem de sensibile (case de avocatură, notari etc.) și care nu pot risca să le vadă expuse public.

Va rezista modelul  în fața spațiului vitual, de genul „internet of things“ care va acapara (teoretic) orice produs electronic existent în locuință? Cel mai probabil da. Cel puțin dacă vorbim despre oameni care nu vor să aibă nicio legătură cu ce înseamnă „internet“ și care nu sunt dispuși să se deschidă către o zonă pe care nu o cunosc, sau de pericolele căreia vor să se ferească.

În fapt, este un echilibru pe care încercăm să îl obținem între datele pe care le putem pierde și cele pe care dorim neapăt să le ținem private. În prezent, au apărut soluții care acoperă și zona de securitate personală de care avem nevoie, fie că aceasta este profesională sau nu. Pe de o parte, avem soluții de stocare și back up de la operatorii mobili (Orange, Vodafone etc.) sau de la providerii de internet, iar pe de alta găsim soluții pentru păstrarea datelor pe unității proprii (aici oferta este foarte generoasă, de la Samsung până la Western Digital).

În fapt, așa au apărut în prezent soluțiile de stocare dedicate persoanelor mobile sau celor care au nevoie de spațiu în timp ce lucrează, cum sunt fotografii. Ori cei care, pur și simplu, fac suficient de multe poze încât au nevoie de spațiu suplimentar de stocare. Așa au părut produse precum WD My Passport Wireless, SanDisk iXpand Flash Drive, Corsair Voyager Air sau Seagate Wireless Plus.

Am testat unul dintre acestea, respectiv WD My Passport Wireless, care a câștigat o serie de premii la ultimele concursuri de profil. Ideea este că vorbim despre un produs care suportă acces la datele deținute de oriunde (de către proprietar), care are un  cititor de carduri SD (memorii foto) și poate transfera conținutul de pe un SD card pe un alt dispopzitiv „on-the-go“. Mai exact, suportă transferul între dispozitive fără a avea nevoie de cabluri, având și un modul Wi0Fi integrat (cu până la opt dospozitive care se pot conecta simultan la unitate).

Un produs care vine cu baterie proprie (până la șase ore în utilizare) și care poate însemna un produs esențial pentru un pasionat de fotografie. Un punct în minus ar putea fi standardul „n“ al capacităților wireles (adică o posibilitate de transfer mai redusă decât „ac“), dar timpul de transfer poate fi lăsat deoparte atunci când avem o capacitate de stocare de până la 2 TB. În fapt, vorbim despre o clasă de produse care vin cu aproximativ aceleași calități. Diferența o fac utilizatorii acestora, care văd diferențele, dar posibilitatea de a avea documentele intime (cum sunt pozele de familie) pe produse care nu vor fi disponibile atacurilor cibernetice este importantă pentru oricine. Desigur, depinde de cât de mult ne pasă.

 

8 echipamente diferite se pot conecta la WDF Passport Wireless, cu posibilitatea de salvare, accesare și partajare a conținutului de pe hard-disc

 

 

Nu cred în cloud. Va exista întotdeauna nevoie de capacități de stocare locale, securitatea încă lasă de dorit și nici conectivitatea la net nu este disponibilă peste tot.
Cătălin Matei, CEO la Veracomp