Organizația Salvați Copiii România a colectat, în perioada 2012 – 2015,  suma totală de 862.438 de euro, fonduri folosite pentru dotarea maternităților din România, astfel încât copiii care se nasc prematur să primească asistență medicală imediată și de calitate, pentru a supraviețui.  

Efortul Organizației Salvați Copiii de a spijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în șase ani, rata mortalității infantile a scăzut, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană. Astfel, în 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 9,8 la mia de copii născuți vii. În doar 5 ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015.  

Acest progres se datorează și felului în care companiile înțeleg responsabilitatea socială, iar instrumentul redirecționării celor 20 de procente din venit către programe sociale le este la îndemână. O companie poate, la propriu, să salveze viața unor copii născuți prematur doar făcând acest gest, care nu necesită efort, ci solidaritate și conștientizare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Dacă, în 2012, 125 de companii au redirecționat 20% din impozitul pe profit către cauzele sociale ale Organizației Salvați Copiii România, suma totală fiind de 106.800 de euro, anul trecut numărul companiilor a crescut la 246, fondurile astfel colectate însumând 317.335 de euro.  În 2013,  suma a fost de 208.561 deeuro, iar în 2014 de 229.742 euro.

Sara, Nicole și Sofia s-au născut la maternitatea Filantropia. Cea mai puternică a venit pe lume Sara: 1050 grame. Cea mai vulnerabilă a fost Sofia, care cântărea la naștere numai puțin peste 800 de grame.Au avut șansa ca în maternitate să existe, în acea zi, trei incubatoare disponibile. Fără incubator, niciuna dintre ele nu ar fi reușit. Pentru Sofia a fost și mai greu: fetița a avut nevoie de suport respirator și întâmplarea cea bună a făcut să existe un ventilator donat cu puțină vreme înainte de Salvați Copiii maternității Filantropia. Peste patru zile, cele trei surori vor merge acasă, la puțin peste 50 de kilometri de București. La cea mai apropiată maternitate de casa lor, nu există, încă, aparatura medicală care le-ar fi ținut în viață până astăzi, când respiră singure.

Potrivit datelor furnizate de ANAF și citate într-un studiu realizat de  HOSPICE Casa Speranței, EY Romania și Asociația  pentru Relații Comunitare, 137.909 de societăți comerciale au realizat profit în 2012. Dintre acestea, 21%,  adică 28.545, au înregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse private, suma totală direcționată anul trecut fiind de peste 554 de milioane de lei.

Până acum, datorită investițiilor făcute de Salvați Copiii România, în valoare de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală adecvată.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei AICI

Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2016.

___________________________________________________________________________________________

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

———————————————————————————-

Persoană de contact:

Director Financiar

Mara Niculescu / 0744.360. 915/ mara.niculesc[email protected]