„Vorbim despre un domeniu critic pentru care nu există o școală specializată. Nu există un program pe care să-l absolvim și să fim specialiști în acest domeniu. Există un mix de competențe, de care e nevoie pe piață, specialiștii sunt necesari. Iar acest pas pe care-l facem astăzi, prin semnarea acestui acord, reprezintă, de fapt, un pas din construcția unei comunități în sectorul securității cibernetice. Cred că este un pas important făcut atât cu noi, cât și cu alte companii din domeniu, cât și cu specialiști individuali care pot contribui cu competențele lor la acest domeniu”, a declarat în cadrul conferinței de semnare a acordului CEO-ul grupului ENEVO, Cristian Pârvulescu. 

Acordul are ca obiectiv principal testarea soluțiilor tehnologice și a platformelor dedicate supravegherii și semnalării atacurilor sau evenimentelor de natură cibernetică, precum și colaborarea pentru garantarea unei vizibilități sporite asupra incidentelor ce influențează infrastructurile din domeniul energetic, în vederea unui răspuns unitar și bine coordonat la nivel național.

Atacurile cibernetice devin trend

Dan Cîmpean, Directorul DNSC, a declarat cu aceeași ocazie că sectorul energetic, întregului ecosistem de furnizori, de soluții, servicii și tehnologie, tot ce înseamnă securitate cibernetică, este un ecosistem absolut fundamental. „Știm toți, că fără energie s-a închis tot. Nu există activitate socială, nu există activitate economică, deci ești extrem de vulnerabil ca stat, ca firmă, ca organizație, ca individ. De când cu războiul hibrid pe care îl avem la graniță, observăm creștere constantă, nu este una exponențială, dar este una constantă și susținută a numărului de atacuri, a complexității acestora. Este un trend care, din păcate, va continua. Este o realitate”, a declarat Cîmpean.

DNSC și ENEVO Group realizează acum această cooperare pentru creșterea rezilienței naționale. Acordul dintre aceste două entități are ca scop partajarea de informații și threat intelligence pentru detecția proactivă a atacurilor și organizarea de evenimente, workshop-uri și sesiuni de formare în domeniul securității Operational Technology (OT). De asemenea, acordul vizează elaborarea și diseminarea către public de materiale analitice și informări bazate pe date statistice relevante. Reprezintă un sprijin activ pentru elaborarea de politici publice la nivel național și european în domeniul securității industriale.

Ce soluții există

Asigurarea securității cibernetice în domeniile esențiale depinde fundamental de cooperarea strânsă și efortul conjugat al tuturor actorilor, atât din mediul public, cât și din cel privat, prin încurajarea inovării, dezvoltarea de platforme dedicate, partajarea de know-how și schimbul activ de informații privind amenințările cibernetice. DNSC susține lansarea de platforme care facilitează schimbul de informații, analiza și alertarea cu privire la potențiale incidente de securitate cibernetică pentru sectoarele esențiale și importante. 

SentryOT a fost dezvoltat în cadrul grupului ENEVO de către o echipă românească cu expertiză unică la intersecția dintre securitate cibernetică OT și inginerie energetică. Această dublă specializare asigură o înțelegere profundă a riscurilor specifice infrastructurilor critice și permite crearea unor soluții adaptate realităților din teren, capabile să protejeze eficient procesele industriale esențiale. SentryOT este o platformă de securitate cibernetică specializată în protecția infrastructurilor industriale și a sistemelor OT (Operational Technology). OT se referă la hardware-ul și software-ul folosit pentru a monitoriza și controla echipamente industriale, cum ar fi sisteme SCADA, PLC-uri sau alte echipamente din fabrici, rafinării, rețele energetice, etc.