Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS), Nicoleta Trandafir, a informat, marţi, că atât la export cât şi la import au predominat produse precum combustibili şi uleiuri minerale, la export ponderi importante având şi cerealele şi vapoarele, iar la import produse cum ar fi maşini, aparate şi echipamente electrice.

"Agenţii economici din judeţul Constanţa au exportat, în primele şase luni din 2014, mărfuri în valoare de 1.279,9 milioane euro şi au importat mărfuri în valoare de 1.593,9 milioane euro (exportul este exprimat în preţuri FOB, iar importul în preţuri CIF). În structură, în această perioadă predomină produsele din capitolul 'combustibili şi uleiuri minerale' atât la export, cu 60,5% (produse petroliere), cât şi la import, cu 78,3% (petrol şi, în cantităţi mai mici, produse petroliere). De asemenea, la export ponderi importante mai deţin produsele din capitolul 'cereale' (9,9%) şi produsele din grupa 'vapoare, nave şi structuri plutitoare' (8,4%), iar la import produsele din secţiunea 'maşini şi aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile' (6,2%)", a menţionat, printr-un comunicat, reprezentanta DJS Constanţa.

Potrivit acesteia, referitor la activitatea derulată în Portul Constanţa, traficul de mărfuri a însumat 18,3 milioane de tone în primul semestru din 2014 şi este cu 8,2% mai mic decât în aceeaşi perioadă din 2013.

Traficul de mărfuri pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, în volum de 5,5 milioane de tone în semestrul întâi din 2014, a scăzut cu 5,6% faţă de volumul înregistrat în primul semestru al anului trecut.

Numărul total al navelor tranzitate a fost cu 8,8% mai mare în perioada menţionată, iar numărul navelor străine care au traversat canalul a crescut cu 6,2% în primele şase luni ale anului 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. AGERPRES