„Sunt unele persoane care fac forme severe şi se încadrează în acel procent de 20% care fac forme manifeste clinic, dintre care 10% – 20% sunt forme uşoare, încă vreo 30% – 40% sunt forme medii spre severe şi abia 1% – 3% sunt forme severe cu potenţial letal”, a spus dr. Streinu-Cercel la Antena 3.

„Persoanele care fumează şi au bronhopleumonie cronică obstructivă sunt persoane la risc pentru că mecanismele lor de apărare sunt făcute varză. O ţigară fumată paralizează tractul muco-civial, cel care trebuie să cureţe plămânul, pentru 20 de minute. Ce credeţi că va face virusul ăla când va ajunge într-un astfel de plămân? Se duce, intră în celule şi de acolo se multiplică şi generează o boală.
O altă afecţiune care poate transforma coronavirusul într-unul letal este ciroza hapatică. Ficatul este industria noastră care pune la îndemâna organismului absolut totul. Afecţiunile renale sunt deosebit de importante. Bolile cardiovasculare iar sunt la risc.
În momentul în care pacientul face febră, în cazul infecţiilor severe, undeva la 39 – 40 de grade, pompa care este inima este pusă în circulaţie şi forţează să răcească organismul prin recircularea sângelui. Dacă ea are nişte coronare îngustate, nu mai poate aduce un aport de sânge suficient să hrănească ţesutul miocardic”, a spus medicul.
Managerul institutului Matei Balş a mai declarat că sunt şanse mari ca în România să mai apară şi alte cazuri de infectare cu coronavirus.
Peste 7.000 de persoane sunt izolate la domiciliu în ţara noastră, iar aproape o sută sunt în carantină, în spaţiile special amenajate de autorităţi.
Conform celui mai recent bilanţ, peste 2.800 de persoane au murit din cauza noului virus, iar peste 82.000 de persoane au fost infectate pe plan mondial. Între timp, Organizația Mondiale a Sănătății atrage atenţia guvernelor lumii să se pregătească pentru situaţii excepţionale, cu paturi de spital, zone de carantină şi aparate de respiraţie asistată pentru cazurile grave.
Virusul are potențial pandemic. Nu este timpul să ne fie frică, este timpul să acționăm pentru a preveni infecția și a salva vieți acum”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a spus că Iran, Italia și Coreea de Sud sunt într-un punct de cotitură în ce privește eforturile de a preveni o răspândire largă a bolii.