Oferta fiind mare, oportunitatile de cumparare sunt largi, acoperind toate gusturile si toate buzunarele, chiar si pe cele ale persoanelor pretentioase.
in topul vinzarilor, mobilierul pentru camere de zi si birouri detine primul loc. Se poate achizitiona mobilier i set sau pe bucati, i functie de disponibilitatile financiare ale clientului; se acorda facilitati de cumparare i rate, cu avans minimal de 30% sau chiar zero, iar unele firme asigura gratuitate la transport si montaj (dar aceste servicii se regasesc i pret). Exista si multe societati comerciale care executa mobila la comanda, amenajarea spatiului, masuratorile si proiectul fiind gratuite. Iar pentru cei ideminatici, firmele sau fabricile de mobila au la vinzare o gama larga de subansambluri, accesorii si materiale.
La moda sunt piesele de mobilier mici, care creeaza o ambianta aerisita si dau impresia unui spatiu larg. Nu se mai cauta canapele si fotolii masive, iar la mesele traditionale mari, cu patru scaune, fie se renunta, fie sunt ilocuite cu masute (doua-trei la numar, cu blat de sticla, faianta sau din lemn) statice sau pe role; iar bibliotecile nu mai acopera un itreg perete, preferindu-se modulele simple si fara placaj spate la segmentele de etajere (pentru a se vizualiza tapetul). Mai mult, sunt la mare cautare si… pret, canapelele si sofalele de colt; la fel si comodele, servantele sau bufetele si unele module de biblioteca. in ceea ce priveste culorile se „alearga” dupa sidefiu, negru-abanos sau combinatiile negru-albastru, negru-rosu, negru-cires.
Esentele preferate sunt stejar, trandafir, cires si fag (celebrele mahon, nuc si tec devenind desuete). De asemenea, nici vitrinele nu se mai solicita, iar scaunele cele mai vindute sunt cele rabatabile (la care, eventual, adaugi si o masa plianta, necesara la ocazii festive). in schimb, exista o cerere foarte mare pentru corpurile multifunctionale, special proiectate sa icorporeze echipamentele audio-video si minibarurile.
in materie de birouri, tendinta este clara, fie ca dispui sau nu de spatiu separat i apartament: stilul italian, cu biroul propriu-zis multifunctional (gazduind PC-ul, imprimanta, veioza, telefonul etc.), cu diverse etajere, dulapioare si servante, structurate modular, reglabile si imbinind lemnul cu feroneria cromata, nichelata sau cadmiata si doua-trei scaune, din care unul neaparat trebuie sa fie ergonomic.
Piata romineasca este realmente invadata de mobila: atit autohtona, cit si din Polonia, Germania, China, Franta, Italia, Olanda etc. Gasesti furnituri noi sau second hand. Cit priveste preturile, potentialul client trebuie sa ia i considerare citeva recomandari: mobila la comanda este mai scumpa cu 5-10%, i provincie se practica preturi mai mari cu circa 5%; aceeasi furnitura costa mai putin la magazinele periferice decit la cele din centru; este mai ieftina mobila cumparata de la poarta fabricii; la cumpararea cu banii jos se acorda un discont; este preferabil sa se achizitioneze mobila i rate la firmele care au contract cu CEC (dobinda lunara de numai 4%); nu neaparat mobila straina este mai scumpa, iar cea second hand este de buna calitate si costa cu 50% mai putin. Politica garantiilor este ferma: trei ani iar pentru repere mai simple se acorda doar un an.
Ca sa fie multumit din toate punctele de vedere, cumparatorului i se recomanda sa nu se grabeasca, sa colinde cit mai multe magazine (pentru a compara diversele oferte) sau, daca are posibilitatea, sa consulte prin Internet site-urile firmelor producatoare sau de comercializare, pentru a obtine informatii utile si a alege varianta optima.