Conform acestuia, cu un total de 35 de puncte, Bulgaria se situează pe ultimul loc, adică pe locul 27, în rândul statelor membre UE.
Datele plasează Bulgaria pe ultimul loc la cele patru criterii principale ale indexului – economie, democraţie, calitate a vieţii şi bună guvernare. Chiar dacă Bulgaria are acelaşi număr de puncte cu România, vecina noastră de la nord este clasată înaintea noastră, pentru că anul acesta şi-a majorat numărul de puncte. Primele trei state cu cei mai buni indicatori sunt Luxemburg, Suedia şi Danemarca.
La criteriul "economie", spre exemplu, Bulgaria primeşte 39 de puncte – mult prea departe de Luxemburg, aflat pe primul loc, care are 74 de puncte. Dacă ne comparăm cu cel mai bun stat în ceea ce priveşte absorbţia banilor de la UE – Polonia – trebuie să recuperăm cu circa 5 puncte. Din punct de vedere economic, România are aceleaşi rezultate ca Bulgaria, iar Grecia este deja în urma Bulgariei cu 4 puncte.
Ceva mai diferite sunt datele despre calitatea vieţii, unde intră nivelul şomajului, speranţa de viaţă şi alţi indicatori. În timp ce Bulgaria este şi aici pe ultimul loc, cu 30 de puncte, în Grecia oamenii se bucură de condiţii de viaţă mult mai bune – evaluarea dă 55 de puncte. Studiul arată că cel mai bine se trăieşte în Olanda, Finlanda, Luxemburg şi Suedia, calificate deseori drept statele cu cel mai bun sistem social din Uniunea Europeană.
Clasamentul compară separat şi indicatorii a 35 de state din UE şi ţările candidate pentru aderare. Bulgaria este aici pe locul 29. Bulgaria se prezintă cel mai prost la indicatorul "calitatea vieţii", unde, la anumiţi indicatori, este devansată chiar de state precum Serbia şi Muntenegru. Aşa a fost şi anul trecut, când Тhe Catch Up Index a raportat o prezentare mai bună a acestor state în comparaţie cu progresele din Bulgaria la acest indicator.
Totuşi, Bulgaria înregistrează anumite progrese. Bulgaria se prezintă cel mai bine la capitolul nivel al datoriei de stat, fiind pe locul doi în clasament după Estonia. Cele mai proaste în Bulgaria sunt indicatoarele legate de calitatea sănătăţii – locul 34, eficacitatea energetică – locul 34, libertatea presei – locul 30.

Vinovat

Ministrul bulgar al economiei, Delian Dobrev, a acuzat zona euro pentru această creştere economică redusă. "Creşterea noastră s-a amânat din cauza zonei euro. Noi depindem de zona euro. 72% din mărfurile noastre se exportă acolo, a spus el. "Noi suntem o economie mică şi deschisă. Dacă nu înregistrăm o creştere mare a exporturilor, nu putem să înregistrăm nici creşterea la care sperăm", a declarat Dobrev. El a afirmat că pentru a exista progrese este necesar ca Bulgaria să atagă şi investiţii.
SURSA: RADOR