„Analizăm o achiziţie în Bulgaria. Ar fi primul activ de aici“, a declarat pentru Capital Alex Morar, CEO-ul NEPI.

Compania a obţinut autorizare de la Consiliul Concurenţei din Bulgaria pentru achiziţia The Mall, unul dintre cele mai mari centre comerciale din Sofia, cu o suprafaţă de 73.424 mp – comparabilă cu a Mega Mall din Bucureşti. Tranzacţia este estimată de presa economică din Bulgaria la 180 mil. euro şi cuprinde centrul comercial The Mall, vândut la un preţ de 160 mil. euro, şi un hipermarket Carrefour, vândut pentru 20 mil. euro. Vânzătorul mallului este compania elenă Assos Capital, care a cumpărat proiectul contra 200 mil. euro în 2008.

Achiziţia face parte din strategia NEPI de a se extinde în regiune. Afacerea de bază a sud-africanilor rămâne România, unde deţin 15 malluri şi cinci proiecte de birouri, însă se extinde uşor în ţările din vecinătate. NEPI are momentan patru malluri şi o clădire de birouri în Slovacia, şi câte un mall în Croaţia, Serbia şi Cehia.

„Anul acesta avem în plan câteva tranzacţii mai mari în România. Acum suntem agresivi pe autorizări. Avem 5-6 proiecte în autorizare, printre care pentru centrele comerciale din Târgu Mureş, Satu Mare şi Râmnicu-Vâlcea. Malluri funcţionale de vânzare nu prea sunt care să ne intereseze în acest moment“, a mai spus Alex Morar.

NEPI a cumpărat anul trecut un teren de circa cinci hectare, parte din fosta Staţiune de Cercetare şi Producţie Pomicolă Tîrgu Mureş, amplasată în zona Livada din cartierul Tudor, unde vrea să ridice un parc de retail. Acesta va fi al treilea centru comercial din oraş după Promenada Mall – din zona combinatului chimic, şi Mureş Mall – din centrul oraşului.

Fuziune până la vară

NEPI este în plin proces de fuziune cu Rockastle, care deţine un portofoliu evaluat la circa 1,7 mld. euro. Noua companie va purta numele de NEPI Rockastle şi se va forma printr-un schimb de acţiuni, respectiv 4,5 acţini Rockastle pentru o acţiune NEPI, potrivit unui anunţ comun al celor două societăţi.

 

„Orice tranzacţie de acest fel durează 6-9 luni. Noi sperăm să o încheiem până la mijlocul anului“, a menţionat Alex Morar.

Cele două companii au anunţat că noua entitate va fi listată pe Bursa din Johannesburg până la sfârşitul lunii iulie 2017. Ulterior, NEPI Rockastle intenţionează să se listeze şi pe Euronext Amsterdam, „cât mai curând posibil“. În acest moment, NEPI este listată pe Bursa de la Johannesburg şi pe cea din Bucureşti, iar Rockastle pe cea din Johannesburg şi pe cea din Mauritius.

Cele două companii au o serie de acţionari comuni precum Prudential, Sanlam, BlackRock Fund Advisors (fostul Barclays Global Fund Advisors) şi Stanlib. Portofoliile combinate ale celor doi jucători ar avea o valoare de peste 4,2 mld. euro, ceea ce le întăreşte importanţa în regiune.

Citiţi şi Sud-africanii folosesc România ca bază pentru expansiunea în regiune