O subsidiară a grupului american de investiţii a semnat astăzi achiziţia pachetului de 26% din acţiunile CA Immo de la Immofinanz la un preţ de circa 757,9 mil. euro. Decizia a venit după ce Immofinanz, deţinătorul pachetului vizat de acţiuni CA Immo, a anunţat că suspendă discuţiile de fuziune cu rivalul său CA Immo şi că ia în considerare vânzarea pachetului de acţiuni. În 2016, Immofinanz a plătit 604 mil. euro pentru acţiunile CA Immo. Acum, după rambursarea unor credite de 250 mil. euro, asociate acestei investiţii, Immofinanz rămâne cu 507,9 mil. euro.

„O parte din fonduri vor fi utilizate pentru programul de răscumpărare de acţiuni 2018/2019, care acoperă un volum de până la 9,7 milioane de acţiuni sau circa 8,66% din capital“, se arată într-un comunicat al Immofinanz. În cei doi ani în care a deţinut pachetul de 26% din CA Immo, Immofinanz a câştigat circa 184 mil. euro.

Starwood Capital, firmă fondată şi condusă de omul de afaceri Barry Sternlicht, este unul dintre cei mai mari proprietari de apartamente şi constructori de locuinţe din Statele Unite ale Americii. Investiţiile grupului se extind, însă, în toate categoriile de active imobiliare. De la înfiinţarea sa, în 1991, firma a atras fonduri de peste 44 mld. dolari, iar acum administrează un portofoliu de proprietăţi evaluate la 56 mld. dolari. În ultimii 26 de ani, Starwood Capital a cumpărat active de 94 mld. dolari la nivel global. Grupul investeşte şi în sectoarele energetic şşi infrastructură, are zece birouri în patru ţări şi aproximativ 3.700 de angajaţi.

Immofinanz şi CA Immo deţin în România un portofoliu de active imobiliare evaluate la peste 1,1 mld. euro. Immofinanz deţine la nivel local proprietăţi în valoare de 840,2 mil. euro, împărţite între zece proiecte de birouri, şase malluri, plus circa 100 de hectare de teren. Recent, a preluat activitatea rivalului său S Immo, proprietarul Sun Plaza şi Novotel din Bucureşti, şi a celor cinci firme pe care acesta le deţine în România.

De cealaltă parte, CA Immo are în proprietate clădirile de birouri River Place Semănătoarea, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center, toate în Bucureşti, un proiect în zona Orhideelor din Bucureşti care va avea două turnuri de birouri şi un teren în Sibiu, toate evaluate la 259 mil. euro. În această vară, CA Immo şi-a mai adăugat la portofoliul local şi prima clădire construită de Skanska în cadrul proiectului de birouri Campus 6 din zona Politehnică pentru circa 53 mil. euro.


Te-ar putea interesa și: