Ministerul Finanţelor vrea să împrumute, în primul trimestru al anului viitor, între 10 şi 12 miliarde lei de pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat, având de finanţat în 2010 un deficit de 5,9% din PIB, respectiv 32 miliarde lei, la care se adaugă titluri scadente de 24,6 miliarde lei.

Astfel, anul viitor, Finanţele pleacă de la o nevoie primară de finanţare de aproximativ 57 miliarde lei ( 13,5 miliarde euro). Pentru comparaţie, suma este mai mare decât toată finanţarea obţinută prin tot acordul cu FMI.

“În anul 2010 volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de Ministerul Finanţelor Publice pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul deficitului bugetar de 5,9% din PIB, care urmează să fie finanţat în proporţie de circa 50% de pe piaţa internă precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în anul 2010, care este în sumă de 24,59 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat”, se spune într-un anunţ publicat pe site-ul ministerului.

Ţintesc termene lungi

Finanţele afirmă că au în vedere şi atragerea de bani de pe pieţele internaţionale de capital în funcţie de evoluţiile pieţelor financiare şi de oportunităţile oferite de acestea.

Pe piaţa internă urmează să fie emise certificate de trezorerie cu discount cu scadenţe de luni şi un an, vor fi redeschise emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 3,5 şi 10 ani şi se vor lansa emisiuni noi de obligaţiuni cu scadenţe la 5 şi 10 ani.

Pentru certificatele de trezorerie cu discount, licitaţiile vor fi organizate de patru ori pe lună, iar pentru obligaţiuni, licitaţiile vor fi organizate în în prima şi a treia săptămână a lunii.

Finanţele vor anunţa trimestrial volumul împrumuturilor

Astfel, Finanţele au programat 47 de licitaţii pentru vânzarea de certificate de trezorerie şi alte 24 de licitaţii pentru vânzare de obligaţiuni.

“În funcţie de evoluţia pieţelor financiare, necesităţile investiţionale ale participanţilor la piaţă, execuţia bugetului general consolidat şi derularea finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice scadente, elementele anunţate pot fi revizuite în cursul anului 2010”, precizează Ministerul.

Finanţele vor anunţa trimestrial volumul indicativ al împrumuturilor, urmând ca prin prospectul de emisiune lunar să fie anunţat volumul efectiv al acestora şi elementele specifice emisiunilor anunţate.

Împrumuturi de 6 ori mai mari decât anul trecut

Valoarea titlurilor de stat în lei vândute de la începutul anului de către Finanţe se ridică la 63,946 miliarde lei, suma împrumutată fiind de peste şase ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat circa 10,3 miliarde lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul Finanţelor a crescut de peste cinci ori.

Totodată, Finanţele s-au împrumutat cu 2,26 miliarde euro, prin vânzarea de titluri de stat în valută.

SURSA: Mediafax