Daca i 1998 Imsat a obtinut un profit net 11,5 miliarde lei la o cifra de afaceri de 192 miliarde lei (5,98% profitabilitate), anul 1999 deja a adus o irautatire a performantelor – profit net 1,3 miliarde la o cifra de afaceri de 250 miliarde lei (0,51% profitabilitate). Nici rezultatele pe anul curent nu constituie vreun motiv de bucurie pentru investitori: pe primele noua luni ale anului, societatea a iregistrat o cifra de afaceri de numai 185 miliarde lei si o pierdere de 0,5 miliarde. in 2000, pretul i piata al actiunilor a evoluat i scadere, iar acest trend pare a continua; lichiditatea actiunilor, care oricum nu era foarte ridicata, s-a redus si mai mult.
Fata de sfirsitul anului trecut, valoarea contabila a unei actiuni nu s-a modificat substantial, astfel ca de la 2.688 lei/actiune (dec. 99) a ajuns la 2.796 lei/actiune la sfirsitul lunii septembrie. Aceasta variatie, corelata cu deprecierea pretului de tranzactionare fata de iceputul anului de 35%, a dus la imbunatatirea raportului dintre valoarea contabila si pretul de tranzactionare a unei actiuni de la 0,15 (dec.) la 1,22 (sep.).
Societatea a achizitionat 91,1% din actiunile emise de UMEB Bucuresti i doua etape, investitia, de circa 1,5 mil. dolari, fiind acoperita din fonduri proprii i proportie de 25%, restul din credit bancar. in aceste conditii, cheltuielile financiare ridicate (12 mld. lei i 1999 si 8,7 mld. lei pe primele 9 luni 2000) au influentat negativ rezultatul net al societatii.
Rezultatele financiare nesatisfacatoare au determinat o evolutie descendenta a pretului de tranzactionare pe termen mediu si lung. Pretul la care s-au realizat tranzactiile din 31.10 si 01.11, respectiv de 2.000 lei/actiune, este minimul iregistrat i anul curent si este cu 18,8% mai redus decit media ultimelor 200 sedinte de tranzactionare. De la iceputul anului s-au tranzactionat 4,48 milioane actiuni la preturi cuprinse itre 2.000 si 3.000 lei/actiune; volume zilnice isemnate au fost pe 09 iunie, de 1,13 mil actiuni, si pe 16 octombrie, de 1,9 mil. actiuni.
Constituie aceste evolutii un semnal de alarma pentru investitorii Imsat? Consideram ca nu. Perspectivele pe termen lung ale societatii sunt i continuare favorabile. Domeniul de activitate a Imsat – proiectare, montaj si service pentru instalatii de automatizare industriala, sisteme electrice si de telecomunicatii etc. – reprezinta un punct forte al societatii. Structura dispersata a actionariatului ce include mai multe fonduri de investitii constituie, de asemenea, un punct cistigat. Nu i ultimul rind, managementul societatii a demonstrat (cel putin i anii precedenti) ca se poate adapta ultimelor evolutii, tendinte si cereri din economia romineasca, iar acesta poate deveni cel mai important avantaj al Imsat.
Poate evolutia pe termen scurt si mediu a Imsat ica nu va convinge. insa icepind cu anul urmator, actiunile IMS ar putea prezenta interes, i special tinind cont de faptul ca Bursa de Valori de la noi nu ofera prea multe exemple de societati interesante, pe de o parte, iar pe de alta parte, descoperirea la timp a unor societati bune, dar subevaluate de piata, reprezinta o strategie care itotdeauna a dat rezultate. Iar pentru cei care mai au dubii i legatura cu viabilitatea acestei strategii pentru societatile listate la Bursa de Valori Bucuresti, evolutia Otelinox din ultimii doi ani reprezinta cel mai stralucit exemplu.