Majoritatea importatorilor prefera acest fel de carte, pentru ca are o vinzare sigura, dar mai ales pentru ca, prin diferite organizatii internationale, ele pot fi achizitionate la preturi inferioare celor din librariile occidentale. „in general, explica Razvan Safta, unul dintre patronii Grupului de firme Noi, cartile aduse din afara costa cam 90% din pretul din strainatate. Am avut si dictionare, de exemplu un Larousse, pe care l-am dat cu valoarea i lei a 12 dolari si care i Franta se vinde cu 45 de dolari. Dar am obtinut aceasta reducere prin CERF si pentru ca am achizitionat 50 de mii de exemplare o data.”
Roxana Moise, care se ocupa de relatiile cu publicul la Oxford Educational Center, reprezentant exclusiv al editurii Oxford i Romania, crede ca cel mai bun an pentru cartile de import a fost 1998. Acum, cel mai vindut dictionar este Oxford Advanced Learning, adresat i special elevilor si studentilor. El costa 245 de mii de lei, are 63 de mii de cuvinte, definitii complete, si au fost vindute anul trecut 8.000 de exemplare i toata tara. Este un numar imens, daca ne gindim ca pentru o editura romineasca, un tiraj vindut de 2.000 de exemplare pentru o carte este o afacere foarte buna. Pretul destul de mic se explica prin faptul ca este vorba de o editie populara – asta nu-i scade deloc utilitatea – si de faptul ca editura Oxford vinde aceste volume cu o reducere sensibila, pentru tarile din Est.
Exista destul de multi cumparatori si pentru dictionarele bilingve, englez-spaniol si spaniol-englez, care au 90 de mii de intrari si pretul de 590 de mii de lei.
Un dictionar explicativ al limbii engleze Oxford oferit de reprezentanta costa 800 de mii de lei si totusi, i ciuda pretului, este o carte cautata. „Dictionarele pe specialitati, de drept, de economie, de Finante, costa 300 de mii de lei si au de la o vreme o vinzare buna. Practic, preturile noastre sunt destul de mici, daca te duci i Marea Britanie le vei cumpara cu mai multi bani decit i Rominia”, ne spune Roxana Moise.
Libraria Noi, de la sala Dalles, probabil cea mai mare din Bucuresti, este un bun indicator al vinzarilor de carte. Adriana Ciocirlea Vasilescu, directorul editurii, ne spune ca aici au mers foarte bine dictionarele Petit Larousse, vindute cu 750 de mii de lei. „in luna iunie, am avut 50 de exemplare care s-au epuizat foarte repede. Acum, cea mai buna oferta pe care o avem este un Webster New American Dictionary, de format mic, cu 63 de mii de cuvinte si care costa doar 129 de mii de lei.”
O alta oferta buna a librariei este Dictionaire Enciclopedique de la Langue FranA