Consultanţii au calculat care ar putea fi impactul acestor investiţii din sectorul energetic în economia românească şi gradul de pregătire al economiei naţionale pentru a absorbi aceste investiţii.

„Vorbim despre comercializarea unei mărfi pentru care operatorii nu au luat o decizie finală de investiţie. Fără un cadru fiscal stabil vă pot spune că aceşti operatori nu îşi vor asuma riscul acestor investiţii offshore, pentru că există riscul să nu găseşti nimic acolo. Riscul mare al recuperării investiţiei are nevoie de predictibiltate“, subliniază Sorin Elisei, manager Deloitte Consultanţă, în cadrul Conferinţei CAPITAL: Piaţa energiei – oportunităţi versus provocări.

El spune că reacţia autorităţilor la prezentarea concluziilor studiului de impact a fost una pozitivă şi că este un instrument pe care se vor obişnui să îl folosească. El cere o colaborare mai asiduă între ministerele implicate în acest demers.

„Dacă autorităţile române nu au un plan pe următorii 20 de ani, măcar să îngheţăm lucrurile aşa cum sunt şi vom vedea că investitorii îşi vor duce planurile la bun sfârşit“, concluzionează consultantul. 

Conferința Capital, Iunie 2018, Piața de Energie, Oportunități vs. Provocari. Multumim Partenerilor: ROMGAZ, e-distribuție Muntenia, Nuclearelectrica, TINMAR, Hidroelectrica