Criza financiară trimite investitorii spre pieţe mai calme, precum cea romånească, în căutarea unor debuşeuri aducătoare de profit. Tranzacţiile din prima jumătate a anului indică o schimbare de comportament: valorile tranzacţiilor sunt din ce în ce mai mari.

Criza financiară importată rapid din SUA în Europa Occidentală a determinat modificări în strategiile de afaceri ale grupurilor de investiţii imobiliare. Deşi circumspecte la investiţiile realizate cu banii obţinuţi din ce în ce mai greu de la bănci, fondurile de investiţii caută febril regiunile neafectate de criză. Evident, economiile emergente reprezintă una dintre ţinte, atuurile fiind consumul în creştere şi ritmul rapid de dezvoltare economică. Investitori instituţionali, precum DEGI – aflaţi, de la începutul acestui an, sub umbrela Aberdeen Property Investors Group -, sunt printre cei care nu au ezitat să achiziţioneze proiecte imobiliare autohtone. „Economia romånească este în plină dezvoltare, iar consumul foarte ridicat. De aceea, am profitat de prilej şi am achiziţionat Iris Shopping Center“, a afirmat Börbel Schomberg, CEO al DEGI, după recenta preluare, pentru 140 de milioane de euro, a mallului dezvoltat în cartierul bucureşean Titan de către compania Avrig 35, deţinută de omul de afaceri Alexander Hergan. O strategie asemănătoare au avut şi francezii de la Natixis, care au plătit, la începutul anului, 90 de milioane de euro pentru un proiect comercial dezvoltat la Tårgu-Mureş de BelRom.

Încă un record doboråt

Însă şi grupuri financiare solide, dar care au resimţit turbulenţele subprime, precum Deutsche Bank, care are o expunere la criză de 33,1 miliarde euro (un sfert din PIB-ul Romåniei), caută debuşeuri investiţionale aducătoare de profit, pentru a compensa pierderile din alte zone. După ce, în primul trimestru al acestui an, germanii au raportat primele pierderi după cinci ani (254 milioane de euro înainte de impozitare), şi-au trecut în cont şi o reuşită. Prin RREEF, parte a diviziei RREEF Asset Management, au participat la achiziţia unui proiect cu un mare potenţial de profit, Upground, amplasat în cartierul bucureştean Pipera, pentru care s-au plătit 340 de milioane de euro. Preluarea n-a fost deloc uşoară, fiind perfectată după nu mai puţin de nouă luni de negocieri. „A fost o negociere extrem de grea. Am început prin octombrie 2007 şi, iată, abia în mai 2008 am finalizat tranzacţia. Ca o naştere a fost afacerea asta!“, spune avocatul Gabriel Biriş, reprezentantul dezvoltatorului în tranzacţie. Cumpărătorul a fost asistat de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNKDP). „Proiectul a marcat un record pe piaţa imobiliară, însă şi din perspectivă juridică a fost extrem de complex“, afirmă Francisc Peli, partener în cadrul NNDKP. Termenii tranzacţiei impun ca Ioannis Papalekas, dezvoltatorul proiectului şi reprezentantul vånzătorului, să participe la cumpărare ca partener „joint-venture“ al RREEF cu 22%. Tranzacţia doboară recordul din 2006, cånd Immoeast plătea 210 milioane de euro pentru Polus Center din Cluj-Napoca, mall dezvoltat de divizia de retail a TriGranit. Între timp, după ce au făcut afaceri de aproape trei miliarde de euro pe piaţă, austriecii au anunţat că-şi vor reduce investiţiile, din lipsă de bani. Potrivit Cushman&Wakefield, sezonul a demarat slab, primele trei luni ale anului aducånd afaceri de 119 milioane de euro, cu 68% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007.

Anul se poate termina în condiţii bune

În prezent, situaţia s-a modificat, iar piaţa tinde să îşi revină. Recentele mişcări confirmă ideea că fondurile sunt interesate în continuare de proiectele autohtone, iar nivelul investiţiilor de anul trecut, estimat între 1,6 şi 2,2 miliarde euro, ar putea fi atins şi în acest an. „Ne aşteptăm ca, în partea a doua a anului, piaţa să-şi continue dezvoltarea, pe măsură ce investitorii trec de panica creată de criză. Credem că valoarea tranzacţiilor va depăşi un miliard de euro în a doua jumătate a acestui an“, susţine Georgiana Angheluş, consultant în cadrul diviziei de investiţii a Colliers. Scăderea de la începutul anului a venit în contextul în care piaţa europeană, afectată de criza financiară, a generat modificări ale strategiilor investitorilor, dar interesul lor pentru piaţa autohtonă rămåne neschimbat. „Piaţa noastră continuă să aibă potenţial. Şi, atenţie! Putem vorbi de o frånare a dezvoltării doar în comparaţie cu efervescenţa de anul trecut, dar în niciun caz de o criză. Acum situaţia se normalizează“, crede Sebastian Guţiu, managing partner al casei de avocatură Schoenherr.

REVIRIMENT Analiştii Colliers Internaţional estimează că tranzacţiile din a doua jumătate a anului vor depăşi un miliard de euro. Astfel, piaţa investiţiilor ar putea atinge, pe ansamblu, o valoare asemănătoare celei înregistrate în 2007, estimată la 1,6 – 2,2 miliarde de euro

108-14390-graf.jpg