„Deşi este încă neclar când anume se va concretiza acest interes în tranzacţii finalizate efectiv, aceste fonduri au început demersurile necesare analizei preliminare de ţară (due diligence fiscal şi juridic), ceea ce reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a perspectivei pieţei din România“, menţionează autorii studiului.
Consultanţii JLL pun această tendinţă pe seama îmbunătăţirii ratingului de ţară de la „speculative grade“ la „investment grade“. Raportul de ţară al publicaţiei IHS Global Insight menţionează că în a doua jumătate a anului ar trebui să se facă simţită o recuperare economică accelerată, date fiind îmbunătăţirea încrederii în mediul de afaceri, dezgheţarea unor pieţe de creditare, o scădere în continuare a ratei şomajului şi, posibil, chiar a inflaţiei.
„La începutul lunii iulie 2011, agenţia Fitch a îmbunătăţit credit rating-ul acordat României, readucând-o în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii. Îmbunătăţirea credit rating-ului este direct legată de îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice din România, iar investitorii încep să observe acest lucru. Pe măsură ce fondurile de investiţii instituţionale întâmpină dificultăţi în a achiziţiona active de tip prime în Europa Centrală (în special în Varşovia şi Praga), fondurile de tip «value add» şi «core plus» încep în mod serios să ia în calcul România“, se mai precizează în raport.

Prima tranzacţie încheiată în al doilea trimestru al anului a fost reprezentată de achiziţia Astoria Business Center de către fondul grec Bluehouse Capital, investiţie de aproximativ 10 milioane euro. În plus, Immofinanz a preluat şi restul de 69% din acţiunile grupului Adama, un portofoliu constând în special din proprietaţi rezidenţiale. Tranzacţia a fost estimată la 42 de milioane de euro.
În primele şase luni valoarea tranzacţiilor imobiliare realizate în România a depăşit 200 de milioane de euro.