Laboratoare foto clasice sunt peste tot. Oferta este imensa, in tara sunt peste 500 de astfel de centre care folosesc sistemul clasic de prelucrare a filmelor. Dotarea materiala necesara deschiderii unui minilab sau laborator analog, cum este denumit printre cunoscatori, nu este foarte complexa. Serviciile obisnuite pe care le ofera sunt developarea filmului si tiparirea imaginilor.
Avantajele investitiei intr-un minilab pot fi exprimate in termeni de costuri si de profit, iar dezavantajele in termeni de calitate si implicit de satisfactie a clientilor. Minilaboratoarele au o piata formata, unde cererea este orientata dupa pret.
Preturile relativ mici care sunt practicate se explica prin costurile reduse ce sunt mentinute datorita unor strategii bine inradacinate de folosire si refolosire a aparaturii si substantelor. De exemplu, producerea unei poze obisnuite, de 10/15 cm, poate costa maximum 2.000 de lei, iar pretul de vanzare este in medie de 5.000 de lei, deci de 2,5 ori mai mult. Incasarile unui laborator analog sunt intre 3.000.000 si 10.000.000 de lei pe zi, ajungand chiar la 20.000.000 de lei. Dezavantajele unui laborator clasic nu pot fi, din pacate, cuantificate. Nu exista reglementari de calitate in acest domeniu, in tara noastra, de aceea nu exista garantia calitatii. Consumatorii nu au pretentia acestei garantii, iar fotografia ca obiect de arta nu are, in Romania, notorietate. Dinu Lazar, fotograf profesionist, director al revistei electronice www.fotomagazin.ro , crede ca „prelucrarea a luat o amploare impresionanta pentru ca este o afacere profitabila. Fotografia profesionista, pentru ca nu este la fel de profitabila, a ramas in urma, desi ar fi fost normal sa evolueze impreuna.”
Laboratoarele se dau in leasing
„Inainte de a vinde cuiva un laborator, noi oferim scolarizare. La sfarsitul perioadei se sustine un test si apoi se instaleaza echipamentul, de catre echipa noastra de service care ofera si consultanta tehnica. Din acest moment afacerea poate functiona. Exista mai multe variante, leasing-ul fiind cea mai convenabila”, ne spune Gabriel Horvath, Retail Business Manager al M.T.IL Rom 2000 (Kodak). „Din cele peste 500 laboratoare existente, 82 sunt Kodak Express. Noi asiguram, in sistem computerizat, verificarea calitatii developarii filmului si a fotografiilor. Tehnicienii se deplaseaza in teren, constata parametrii de functionare ai masinilor si stabilesc masurile ce trebuie luate. Pe de alta parte, avem contracte cu firme specializate care colecteaza substantele reziduale. Este bine ca intreprinzatorul sa lucreze cu o marca consacrata cum este Kodak, pentru a fi protejat impotriva produselor contrafacute”, explica Horvath.
Cheltuielile cu chiriile sunt mari
„Laboratoarele clasice pot asigura servicii strict definite, care se limiteaza la continutul filmului. Serviciile obtinute cu ajutorul tehnologiei digitale sunt limitate doar de imaginatia omului”, ne marturiseste Iulian Bosoi, managerul noului centru Magic Foto din Carrefour. Magic Foto utilizeaza, ca tehnologie, fibra optica, pentru ca permite tiparirea pe cel mai mare format posibil pentru consum casnic: 30/45 cm. Ce anume face sistemul digital imbatabil? Potrivit lui Iulian Bosoi, rata de rebuturi la pozele obtinute este apropiata de zero, pentru ca imaginile sunt pre-vizualizate pe computer, iar rezultatul este controlabil.
De asemenea, se pot stoca imagini de pe un film obisnuit pe CD, prin scanare; se pot colora fotografii alb-negru; se pot recupera filme usor voalate. Dezavantajele unui astfel de laborator sunt exprimate prin costuri. Cheltuielile cu chiriile sunt mari, deoarece este nevoie neaparat de o locatie centrala. Aparatura este, de asemenea, costisitoare. Intreprinzatorii interesati se vor confrunta cu inexistenta unei piete deoarece, la consumatorii romani, nu s-a format inca optiunea pentru fotografie digitala. Privind din alt punct de vedere, aceasta poate constitui si un avantaj, concurenta fiind, practic, foarte mica.
„Este o afacere buna pe termen lung. Piata fotografiei digitale este in Romania in faza de pionierat, laboratoarele se pot numara pe degete. Succesul consta in preocuparea de a satisface clientii pentru ca ei sa devina fideli.”
Imaginile digitale fac cu ochiul intreprinzatorilor

27 septembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 27 septembrie 2001, 15:00
Laboratoare foto clasice sunt peste tot. Oferta este imensa, in tara sunt peste 500 de astfel de centre care folosesc sistemul clasic de prelucrare a filmelor. Dotarea materiala necesara deschiderii unui minilab sau laborator analog, cum este denumit printre cunoscatori, nu este foarte complexa. Serviciile obisnuite pe care le ofera sunt developarea filmului si tiparirea imaginilor. Avantajele investitiei intr-un minilab pot fi exprimate in termeni de costuri si de profit, iar dezavantajele in t
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook