Imagini incredibile în timpul incendiului de la Institutul Matei Balș! Mai mulți medici au fost prinși în ipostaze greu de crezut, cum evacuau pacienții din clădirea în flăcări folosind-se de un cearceaf.

Lipsa dotărilor și sub-finanțarea cronică a sistemului de sănătate îi face pe medici să apeleze la soluțiile pe care le au la îndemână. Altfel spus, să improvizeze, în ciuda declarațiilor făcute de diverși oficiali care condamnă aceste practici ce pot avea consecințe nedorite.

Imagini incredibile! Pacient transportat cu cearceaful

În ciuda declarațiilor de vineri făcute inclusiv de Premierul Florin Cîțu, care a dat asigurări că ”reacția autorităților a fost eficientă și rapidă”, pacientul transportat cu cearceaful de medici, asistați de pompieri, arată că metodele de intervenție au lăsat din nou de dorit.

Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, unde au fost transferați o parte din pacienții evacuați de la Matei Balș, a tras un semnal de alarmă legat de infrastructura spitalelor, afirmând că este nevoie de o expertiză tehnică a tuturor instalaţiilor sanitare şi electrice.

”Noi avem centrală proprie la Institutul ‘Marius Nasta’ şi am încercat să avem autonomie tocmai pentru a nu avea probleme în acest sens.

”Este nevoie de o expertiză tehnică”

Instalaţiile de oxigen sunt suprasolicitate, debitele de oxigen pe care le necesită aceşti pacienţi sunt foarte mari. Să nu uităm că pe lângă instalaţiile de oxigen avem şi instalaţiile electrice, o infrastructură care trebuie modificată.

S-a spus acest lucru după incendiul de la Piatra Neamţ. Au fost atunci controale tocmai pentru a evalua starea spitalelor şi pentru a vedea ce investiţii sunt necesare.

Cu siguranţă trebuie să facem paşi în acest sens şi să trecem la treabă. Au fost controale tocmai pentru a evalua care este vechimea spitalului, care este necesarul de investiţii pe partea de infrastructură.

În acest moment, este nevoie de o expertiză tehnică a tuturor instalaţiilor sanitare şi electrice din acest institut, lucrăm la acest lucru, nu se pot face evaluări corecte fără să avem astfel de date”, a arătat medicul.

Sursa foto: Facebook Stirile ProTV