El a spus că firmele străine prezente în România, cărora le sunt destinate de fapt aceste fonduri de la UE, nu le accesează şi a apreciat că există probabil un ”consemn” ca aceste sume să nu fie accesate, pentru că, de fapt, ele nu mai există, căpătând altă destinaţie în prioada crizei.
Mai mult, a spus Şerbănescu, chiar şi fondurile pentru dezvoltarea agriculturii, unde absorbţia este mai mare, au ca scop de fapt găsirea de alternative neagricole pentru populaţia agricolă, pentru reţinerea acesteia în mediul rural.
Nu întâmplător, a mai afirmat analistul economic, singurul program operaţional sectorial de la UE mai ancorat în realităţile economice ale României, cel pentru creşterea competitivităţii economice, este şi cel mai ”subţirel” din punct de vedere al alocărilor.
De menționat însă că Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice a ”atras” un număr record de cereri de finanțare, însă doar o mică parte a acestora au primit ”undă verde” pentru fondurile nerambursabile.