Ilie Bolojan a subliniat că este important să se ajungă la o soluție de guvern stabil și a adăugat că nu este un om preocupat de marketing electoral, ci de soluții reale pentru România.

Ilie Bolojan a vorbit despre disponibilitatea sa de a deveni premier

Întrebat despre disponibilitatea de a deveni premier într-un guvern format din partide pro-europene, Bolojan a afirmat că partidul din care face parte are o responsabilitate în actuala situație politică a țării. De aceea, consideră că varianta de a se retrage din scenă este comodă, dar inacceptabilă într-un moment în care România are nevoie de stabilitate.

„Partidul din care fac eu parte, cu bunele şi cu relele lui, are o parte din responsabilitatea ajungerii în această situaţie. Acesta este adevărul şi trebuie să le spunem oamenilor. Şi atunci, sigur că varianta dezertării este cea mai comodă. Dar nu cred că ne putem permite acest lucru pentru ţara noastră. Şi da, personal, sunt dispus să purtăm o discuţie cât se poate de serioasă pentru a se ajunge la o soluţie de guvern stabil în aşa fel încât să facem ceea ce trebuie pentru România”, a spus Bolojan.

Potrivit lui Ilie Bolojan, pentru a forma un guvern funcțional este necesară existența unei majorități parlamentare care să-l susțină, inclusiv în privința funcției de premier. Având în vedere că România se află, în perioada post-alegeri, cu un guvern interimar, colaborarea cu președintele ales va fi esențială. Președintele are un rol important în acest context și poate influența direcția în care merge guvernul, motiv pentru care este nevoie de o înțelegere clară între Palatul Cotroceni și Parlament.

„Dar un guvern înseamnă să existe o majoritate parlamentară care susţine guvernul respectiv, inclusiv premierul, înseamnă în situaţia noastră de după alegerile prezidenţiale, pentru că avem un guvern interimar, o colaborare cu preşedintele României care va fi ales, deci din nou trebuie o înţelegere cu preşedintele României pentru că preşedintele României, intrând în acest joc cu guvernul interimar, poate să încerce să influenţeze lucrurile într-o direcţie sau alta”, a mai spus președintele interimar.

Ilie Bolojan
Ilie Bolojan
SURSA FOTO: Facebook

Bolojan a atras atenția asupra riscului unui conflict între majoritatea parlamentară și președintele României

Bolojan a atras atenția asupra riscului unui conflict între majoritatea parlamentară și președintele României, care ar trebui evitat cu orice preț. El a precizat că un potențial premier trebuie să aibă cel puțin speranța că sunt îndeplinite condițiile minime necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile. Dincolo de numirea unei persoane într-o funcție-cheie, este nevoie de o echipă puternică formată din miniștri, secretari de stat și alți specialiști care împărtășesc aceeași viziune și dedicare.

„Indiferent cum arată lucrurile, ar fi de evitat o situaţie de conflict între o majoritate parlamentară şi preşedintele României. Şi sigur că va depinde şi de cel care este în măsură să-şi asume această răspundere, pentru că dacă îţi asumi o răspundere de ministru sau de premier, trebuie să ai nişte condiţii minime ca să ai, dacă nu garanţia, dar măcar speranţa că sunt nişte condiţii pentru care îţi poţi onora această funcţie. Aici nu e vorba de un premier, e nevoie de echipe puternice, pentru că, aşa cum v-am spus, la cât este de împrăştiat statul român şi în câte zone efectiv şi-a pierdut controlul, ai nevoie de echipe puternice de miniştri, de secretari, de stat, de oameni care au aceeaşi viziune şi dedicare. Ceea ce nu-i foarte simplu”, a spus Bolojan.

În ceea ce privește asumarea formării unei astfel de echipe, Bolojan a afirmat că este pregătit să participe serios la discuții din calitatea sa de reprezentant al Partidului Național Liberal, dar a subliniat că nu face declarații populiste. Pentru el, responsabilitatea vine înaintea declarațiilor publice și a promisiunilor fără acoperire.

Președintele interimar a vorbit și despre actuala situație în care se află PSD

Legat de legitimitatea PSD de a cere funcția de premier într-un viitor guvern, Bolojan a arătat că orice partid care face parte dintr-o coaliție cu forță parlamentară are dreptul să solicite poziții în guvern. Deși imaginea publică poate influența această analiză, în cele din urmă deciziile se vor lua în Parlament.

„PSD are legitimitatea să ceară orice poziţie dacă ajunge să fie într-o coaliţie care este dată de forţa parlamentară acestui partid. Sigur este vorba de imagine publică, pot să judecăm în această cheie, dar la un moment dat, în afară de această analiză de imagine, de legitimităţi, de moralitate, de răspunderi de genul acesta, vom ajunge, că ne place, că nu ne place, în Parlament. Şi nu este foarte uşor cu şapte grupări politice în Parlamentul României în care nimeni nu are mai mult de 23-24%, să formezi o majoritate stabilă, pentru că guvernul care va veni, practic, va avea o misiune delicată. Acesta este adevărul şi trebuie să le spunem oamenilor şi fără o majoritate parlamentară şi fără o colaborare nu va putea să dea maxim posibil pentru România”, a completat Bolojan.

Formarea unei majorități stabile este dificilă într-un legislativ fragmentat în care există șapte grupări politice, niciuna având peste 23-24%.