Ilie Bolojan, la Congresul PNL

Ilie Bolojan a subliniat, în discursul său de la Congresul PNL, că situația sa de unic candidat la conducerea partidului vine într-un context aparte, bine cunoscut de delegați. El a considerat important să împărtășească atât aspecte personale, cât și gânduri legate de responsabilitatea ce îi revine în calitate de posibil viitor președinte al formațiunii.

„Sunt singurul candidat într-un context special, pe care îl cunoașteți. Este important să vă spun și câteva lucruri personale, dar și în calitate de viitor președinte al PNL”, a declarat Bolojan.

Congres PNL. Totodată, Bolojan a evidențiat că preluarea șefiei Partidului Național Liberal reprezintă pentru el nu doar o onoare, ci și o sarcină grea, având în vedere tradiția și contribuția esențială a PNL în dezvoltarea României moderne. În acest sens, a afirmat că este pregătit să se implice pe deplin pentru ca partidul să devină un pilon al procesului de modernizare al țării.

„Ținând seama de istoria partidului nostru și de ce a făcut el pentru construcția României moderne, e o poziție onorantă. Sunt gata să fac tot ce ține de mine ca PNL să fie similar cu modernizarea României”, a afirmat liderul liberal.

”Înainte de a vorbi despre viitor, aş vrea să mai spun câteva lucruri despre PNL-ul de astăzi. În anii trecuţi am lucrat în comunităţi, iar liberalii au făcut lucruri bune. Au schimbat destinele unor oraşe şi comune, aducând condiţii mai bune de viaţă multor români. Cu bune şi cu mai puţin bune, PNL a demonstrat de-a lungul timpului că nu fuge de responsabilitate, că are aleşi locali care performează, dar la centru mai e mult de îmbunătăţit, în aşa fel încât să ajungem la nivelul aleşilor noştri”, a transmis Bolojan.

El a precizat că PNL a făcut şi greşeli şi a enumerat câteva dintre acestea.

”S-au acumulat însă şi multe erori şi nu trebuie să ne ferim să vorbim despre ele. Am uitat de valorile şi principiile noastre, de identitatea noastră. Am neglijat electoratul tânăr şi dinamic, marile oraşe, alegătorii cu profesii liberale. PNL a pierdut legăturile organice pe care le avea cu societatea civilă, cu zonele de expertiză profesională, dar şi cu românii din străinătate, vă aduceţi aminte cum votau în urmă cu câţiva ani de zile”, a explicat liderul PNL.

Bolojan consideră că PNL a devenit un partid de structuri şi nu a mai fost unul de viziune.

”Am renunţat să mai fim un partid de viziune şi ne-am mulţumit să fim un partid de structuri. Sigur întotdeauna ai nevoie de structuri puternice, dar ele dau rezultate atunci când operează în numele unor valori şi au o direcţie care să motiveze. Ştiţi cum ne-am bazat pe primarii noştri, că vor face şi vor drege, dar trebuie să aibă combustibil pentru a putea convinge electorii noştri”, a explicat Bolojan.

El a subliniat că principalul obiectiv este reconstruirea dreptei în jurul PNL.

”În plan intern şi politic, obiectivul principal este reconstruirea dreptei democratice româneşti în jurul Partidului Naţional Liberal. Reinventarea PNL ca partid modern, dinamic şi atrăgător pentru oameni pleacă de la reafirmarea identităţii doctrinare şi claritatea ideologică. PNL are capacitatea de a reocupa centrul şi de a regrupa dreapta democratică a spectrului politic. Dacă nu o vom face noi, există riscul ca electoratul să se îndrepte spre alte formule care vor acoperi vidul de reprezentare sau să se radicalizeze, aşa cum vedem că s-a întâmplat”, a precizat Ilie Bolojan.

El a adăugat că PNL trebuie să recâştige atractivitatea în marile oraşe şi în rândul tinerilor.

”PNL trebuie să-şi recâştige atractivitatea în marile oraşe şi în rândul tinerilor. Pentru asta va trebui să ieşim din tipare şi să le vorbim celor tineri pe limba lor şi despre preocupările lor. PNL trebuie să se reseteze total şi în abordarea privitoare la comunicare. De asemenea, trebuie să schimbăm total abordarea în ceea priveşte diaspora, în aşa fel încât să îi recâştigăm încrederea”, a explicat liderul PNL.

Ilie Bolojan a mai anunţat că va încuraja competiţia internă şi vor fi revizuite mecanismele de selecţie.

”Îmi doresc să încurajăm competiţia internă şi să revizuim mecanismele de selecţie. De ce? Pentru că alegătorii reproşează partidelor tradiţionale faptul că au devenit o trambulină pentru ambiţii personale, că au înlocuit criterul competenţei cu cel al apartenenţei de partid şi că s-au transformat în surse de risipă şi sinecuri. Dacă vrem să schimbăm această percepţie, trebuie să începem cu noi înşine. Dacă vrem să restabilim în societate respectul pentru reguli valoare şi meritocraţie, PNL trebuie să fie el însuşi model în acest sens. Dacă vrem performanţă, trebuie să oferim performanţă”, a mai afirmat Ilie Bolojan.

Congres PNL. PSD a lipsit de la Congresul PNL

Congres PNL. Un aspect vizibil la Congresul Partidului Național Liberal a fost absența completă a reprezentanților Partidului Social Democrat de la tribuna evenimentului, deși cele două partide formează împreună actuala coaliție de guvernare, condusă de premierul Ilie Bolojan.

În acest context, PSD a venit cu o reacție oficială, oferind explicații care pun accentul pe diferențele doctrinare și pe poziționarea distinctă a celor două formațiuni în cadrul parteneriatului guvernamental.

„PSD este parte a Coaliției de guvernare, într-un context dificil pentru români. PSD îşi menține atât identitatea de unic partid de stânga, cât şi viziunea politică, care sunt diferite de partidele de dreapta. ⁠PSD consideră Congresul PNL un eveniment politic, strict cu mize politice pentru membrii săi. ⁠Reamintim că PSD şi PNL sunt şi membrii unor familii politice diferite. Prin urmare, menținem o separare clară între colaborarea la nivel guvernamental şi cea politică”, a transmis formațiunea social-democrată, în urma întrebărilor legate de absența de la congresul liberal.