Atunci când strada este aglomerată de mașini parcate și găsești, aparent norocos, un loc liber, este important să te asiguri că nu ocupi accidental intrarea într-un garaj. Parcarea într-un astfel de loc poate atrage după sine o amendă semnificativă, iar în unele cazuri, autoritățile pot decide chiar ridicarea autovehiculului, ceea ce implică și plata unei taxe de recuperare.
Oprirea și staționarea sunt interzise în apropierea trecerilor de pietoni, a intersecțiilor sau în curbe, din motive ce țin de siguranța rutieră și vizibilitatea în trafic.
Există, de asemenea, situații în care parcarea pe trotuar este interzisă, chiar dacă este vorba despre zona din fața propriei locuințe. Respectarea acestor reguli este esențială pentru a evita sancțiuni și pentru a nu obstrucționa circulația pietonilor sau a altor vehicule.
„Se interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, conform Art. 72 din OUG nr. 195/2022, dacă prin asta se împiedică circulația pietonilor. Ar trebui să fie lăsat un spațiu de cel puțin un metru pentru pietoni”, a declarat avocatul Valentin Ciobanu pentru ProMotor.
Totodată, este interzisă blocarea accesului în garaje, curți sau la scările de bloc, indiferent de durata opririi sau staționării.
Ce amendă riști dacă blochezi intrarea într-un garaj
Atunci când parchezi mașina, este important să te asiguri că nu obstrucționezi accesul către o locuință sau o proprietate privată. În astfel de cazuri, șoferul care blochează accesul riscă să fie sancționat pentru staționare neregulamentară.
În anul 2025, amenda pentru această contravenție este cuprinsă între 4 și 5 puncte de amendă, iar valoarea unui punct de amendă este de 202,5 lei. Astfel, sancțiunea poate ajunge până la 1.012,5 lei.
Așadar, dacă blochezi intrarea într-un garaj, riști o amendă ce poate depăși 1.000 de lei. Pe lângă această sancțiune, autoritățile au și dreptul să ridice mașina. Pentru a-ți recupera vehiculul, va trebui să plătești și o serie de taxe suplimentare.
De exemplu, în Sectorul 3 din București, tarifele pentru ridicarea unui autovehicul de până în 5 tone sunt următoarele:
- 200 lei – tarif de ridicare;
- 150 lei – tarif de transport;
- 150 lei – tarif de depozitare în primele 24 de ore;
- 50 lei – tarif zilnic de depozitare după primele 24 de ore.
Astfel, în primele 24 de ore, costul pentru recuperarea mașinii este de 500 de lei. După această perioadă, se adaugă câte 50 de lei pentru fiecare zi în care vehiculul rămâne în custodia autorităților. Dacă proprietarul nu se prezintă să-și revendice mașina în decurs de câteva luni, aceasta poate fi confiscată și scoasă la vânzare pentru recuperarea sumelor restante.
Ce poți face ca proprietar de casă dacă un șofer îți blochează intrarea în curte
Dacă observi că un șofer ți-a blocat intrarea în curte sau în garaj, poți solicita intervenția Poliției Locale. După ce anunți dispeceratul autorităților locale, la adresa ta va fi trimis un echipaj. În cazul în care mașina este parcată neregulamentar, polițiștii locali vor aplica o amendă conducătorului auto și pot solicita ridicarea vehiculului cu ajutorul unei mașini de tractări.
Totuși, această procedură poate fi destul de complicată și poate dura de la câteva zeci de minute până la câteva ore până când accesul este eliberat. Cu toate acestea, este singura metodă legală prin care o mașină care blochează garajul, curtea sau accesul în imobil poate fi ridicată.
Este interzis să încerci să împingi sau să tractezi mașina care îți blochează accesul. De asemenea, orice acțiune precum lovirea vehiculului, zgârierea acestuia sau ridicarea ștergătoarelor poate fi considerată distrugere sau tulburare de posesie. Astfel de fapte pot atrage după sine sancțiuni penale și obligația de a plăti despăgubiri proprietarului mașinii.
Prin urmare, dacă cineva îți blochează intrarea în curte, ai două opțiuni: fie îl rogi să își mute mașina, fie apelezi Poliția Locală pentru intervenție.