IIF consemnează astfel într-un raport cea mai lungă perioadă de acest fel din istorie, însă ieşirile nete prognozate pentru anul viitor la 206 miliarde de dolari, vor fi mai mici decât cele de 373 miliarde de dolari aşteptate pentru acest an.

IIF, cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar şi totodată una dintre cele mai reputate surse de informaţii privind intrările şi ieşirile de capital de pe pieţele emergente, susţine că în 2017 intrările private de capital ale nerezidenţilor în pieţele emergente se vor ridica la 769 miliarde de dolari, în creştere faţă de 640 de miliarde de dolari în acest an. Însă aceste intrări vor fi echilibrate de banii trimişi spre offshore-uri de rezidenţii din ţările în curs de dezvoltare, în special în China care va fi responsabilă pentru o mare parte din ieşirile de capital în valoare de 206 miliarde de dolari. 

"După revenirea lor la începutul anului, intrările de capital în pieţele emergente ar trebui să continue să se îmbunătăţească treptat în următoarele trimestre", se arată în raportul IIF. 

De asemenea, fluxurile de capital spre acţiunile şi obligaţiunile de pe pieţele emergente ar urma să crească anul viitor până la 208 miliarde de dolari, de la 157 miliarde de dolari în acest an şi 100 miliarde de dolari în 2015. Cele mai mari creşteri ale intrărilor private de capital sunt aşteptate în Asia, care ar urma să înregistreze o creştere de 70 de miliarde până la 348 miliarde de dolari, în frunte cu China şi India. 

Cu toate acestea, IIF avertizează că "o modificare a politicii monetare în 2017, în special o majorare a dobânzii de bază a Fed, este posibil să ridice o provocare semnificativă". Recent, Rezerva Federală americană a semnalat că ar putea majora dobânda în luna decembrie. 

Investiţiile străine directe (FDI) continuă să scadă ajungând la 429 miliarde de dolari în 2016, cel mai redus nivel de după criză, iar în 2017 se va înregistra doar o uşoară îmbunătăţire, până la 441 miliarde de dolari. 

IIF estimează că ieşirile directe de pe pieţele emergente ar urma să rămână la un nivel ridicat de 366 miliarde de dolari în 2017, ca dovadă a creşterii ponderii globale a companiilor cu sediul în statele emergente. China va fi responsabilă pentru aproape două treimi din acest volum. 

De altfel, potrivit economistului şef al IIF, Charles Collyns, China va fi factorul crucial care va determina dacă fluxurile de capital spre pieţele emergente vor reveni în teritoriul pozitiv. Motivul principal este acela că ieşirile de capital provin în întregime din China pe măsură ce companiile dar şi persoanele fizice investesc masiv peste hotare. Un alt indicator cheie va fi evoluţia monedei naţionale a Chinei, yuanul. Dacă moneda chineză va continua să se deprecieze în raport cu dolarul atunci ne putem aştepta la continuarea ieşirilor nete de capital. 

AGERPRES