În vremurile ante pandemie călătoria de două zile a lui von der Leyen – pentru a rosti un discurs, a participa la o ședință de guvern și a se întâlni cu prim-ministrul António Costa și alți înalți oficiali ar fi fost un lucru cât se poate de normal, scrie Politico.

Însă creșterea infecțiilor cu coronavirus în întreaga Europă a impus însăși Comisiei Europene să adopte măsuri de siguranță, cu „telemunca” și limitarea drastică a deplasărilor oficialilor de la Bruxelles. „Cred că poziția noastră cu privire la misiuni este foarte clară: doar misiunile esențiale sunt permise”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari. „Orice altceva ar trebui să aibă loc prin videoconferință sau ar trebui înlocuit sau chiar anulat”.

Și după cum amintește Politico, trei comisari ai UE – prim vicele executiv Frans Timmermans, vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis și comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides – au intrat deja în auto-carantină după ce ar fi avut contact cu persoane infectate.

Vizita șefei CE este cu atât mai mult comentată cu cât, pe fondul incertitudinilor legate de ratifiarea noului buget pe termen lung al UE, venit la pachet cu plan istoric de redreseare economică post coronavirus, nu există nicio îndoială că parlamentarii portughezi vor aproba pachetul de 750 de miliarde de euro. Premierul Costa, care este social-democrat, și guvernul său s-au numărat printre cei mai înflăcărați susținători ai inițiativei comune de împrumut din planul de redresare al UE.

În plus, mai mulți oficiali de rang înalt din UE au continuat să facă călătorii legate de munca lor, în ciuda riscurilor coronavirusului și au fost supuși la teste frecvente și repetate.

Comisarul Michel, de exemplu, a vizitat Grecia, Cipru și Malta la începutul acestei luni, leagăn mediteranean despre care consilierii săi au spus că face parte din pregătirea acestuia pentru summitul crucial al liderilor privind relațiile UE cu Turcia.

Asta deși o notă internă, adresată personalului CE, din 25 septembrie, a subliniat că prioritatea Comisiei rămâne sănătatea și siguranța lucrătorilor săi, iar o schimbare planificată în faza 2 de redeschidere, pe 1 octombrie, este amânată pe termen nelimitat.

Dar, în timp ce politica scrisă subliniază siguranța și insistă asupra faptului că participarea la birou este voluntară pentru toți, cu excepția celor care sunt considerați lucrători „critici”, unii angajați din UE au spus că s-au simțit presați să îndeplinească așteptările înalților oficiali de a se prezenta personal.

Karlo Ressler, membru croat al Parlamentului European din partea PPE, a cerut UE să respecte restricțiile impuse de coronavirus și să adopte metode de lucru mai eficiente, care ar economisi bani pentru contribuabili chiar și după ce pandemia va fi dispărut.