Ratingul Greciei ar fi retrogradat cu patru trepte, în categoria speculativă “junk”, dacă statul ar părăsi zona euro şi ar reveni la o monedă naţională, a avertizat joi agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P), transmite Reuters.

Directorul executiv al S&P, Moritz Kraemer, a arătat însă că probabilitatea ca o ţară să iasă din zona euro este scăzută, deoarece costurile unei astfel de decizii ar fi mai mari decât beneficiile.

Însă ratingul Greciei ar avea din nou de suferit dacă guvernul de la Atena vrea să părăsească zona euro, după retrogradările de anul trecut care au adus statul la cea mai de jos treaptă înainte de categoria “junk”. S&P atribuie Greciei ratingul “BBB+”.

“Potrivit estimărilor S&P, ratingul Greciei ar putea coborî după o ieşire din zona euro cu aproximativ patru trepte, în categoria speculativă (BB+ sau mai jos)”, a afirmat Kraemer într-un material publicat de ziarul german Boersen-Zeitung.

A apărut ideea destrămării zonei euro

Dacă Spania, Portugalia sau Italia ar decide să părăsească zona euro, ratingurile acestor state ar fi reduse cu două-trei trepte, însă aceste simulări nu iau în considerare eventuale crize politice.

Situaţia ar fi şi mai dificilă dacă una dintre ţările care ar ieşi din zona euro ar decide să-şi convertească datoria publică de la acel moment într-o monedă locală, scenariu care ar putea conduce chiar la defaultul de ţară.

În timp ce oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) susţin că nu e nicio şansă ca zona euro să se destrame, unii analişti au luat în considerare ideea în ultimele săptămâni, odată ce investitorii au începtu să ceară prime ridicate de risc pentru a prelua obligaţiuni guvernamentale de la statele cu un profil fiscal şi financiar mai slab.

Costul asigurării datoriei de stat a Greciei la default a crescut miercuri la 3,28 puncte procentuale, de la 2,81 puncte procentuale marţi. Acest procentaj se traduce într-un cost de 328.000 de dolari pe an pentru a asigura titluri de stat de 10 milioane de dolari timp de cinci ani.

SURSA: Mediafax