Mai este puțin și începe școala însă probleme nu s-au terminat la acest capitol. De frică să nu se infecteze cu noul coronavirus, sute de profesori s-au pensionat anticipat, creând un moment fără precedent pentru educația din România.

„Au ieșit foarte mulți colegi, mai ales cei de peste 60 de ani cu vârsta de pensionare în prelungire și datorită unor afecțiuni pe care le-au, au decis să iasă anticipat la pensie sau chiar la limita de vârstă. Ceilalți se tem în continuare de acest virus.″, a declarat Ionescu Constantin, un reprezentant al sindicatelor din educație.

Găsim probleme și în localitățile unde elevii vor învăța exclusiv online. Deși autoritățile au dispus această măsură, copiii încă nu au tabletele promise.

”Trebuie să facem ceva”

Școala din Coroieni, județul Maramureș, este una dintre școlile care se încadrează în scenariul roșu deoarece un cămin de bătrâni a fost băgat în carantină, după ce s-au depistat mai multe cazuri de coronavirus.

Directorul școlii, Liana Lazăr a declarat că a avut o ședință online cu Prefectura Maramureș în care legătura nu a fost una bună, dovada că va fi foarte greu pentru ca elevii să învețe online.

„Noi la școală avem laptopuri, dar legătura cu copilul se face foarte greu. Azi am participat la o ședință cu Prefectura Maramureș, am auzit-o pe doamna general jumătate din ce ne-a zis.

Ori dacă STS-ul care organizează o ședință la nivel de județ cu secretarii și directorii școlii abia reușește să facă legătura abia o oră, noi fără profesori de informatică calificați, fără administratori de rețea, nu putem crea legătura cu copilul.

Țara și lumea nu se poate opri chiar dacă e vorba de un virus periculos. Trebuie să facem ceva, ori dacă nu facem școală…″, a declarat Liana Lazăr pentru știrileprotv.ro.

Unii elevi nu au acces la internet

Situația nu este deloc una bună dacă ne gândim că există elevi care nu acces la internet. Situația aceasta se regăsește la Școala Gimnazială Specială din Tecuci. Aici, o femeie de serviciu a fost depistată pozitiv cu coronavirus, iar elevii sunt obligați să înceapă noul an școlar în mediul online.

Din păcate, din cei 100 de elevi ai școlii, 15 nu au acces la internet. Mai mult decât atât, directorul școlii, Ion Iacob, a declarat că este foarte greu să lucrezi cu elevii unei școli speciale în mediul online.

„Am hotărât împreună cu domnul inspector general să intrăm în scenariul roșu doar până pe data de 20. La o școală specială este foarte greu să lucrezi în scenariul acesta online.″, a spus acesta.