Suprafaţa medie alocată unui angajat în România nu depăşeşte 12 mp, iar tendinţa este de scădere. Motivul pentru care stăm mult mai „înghesuiţi“ decât alţi europeni este criza spaţiilor de birouri din clasele superioare, ofertele de închiriat nereuşind să acopere cererea.

În România, costurile totale ale ocupării unui spaţiu de birouri sunt de circa 20 euro/mp/lună, incluzând şi întreţinerea şi serviciile aferente, potrivit unui raport al agenţiei imobiliare Richard Ellis. De cinci ori mai puţin decât la Londra (100 euro/mp/lună) şi la jumătate faţă de costurile pentru spaţiile de birouri din Frankfurt. Suntem cei mai ieftini pe piaţa birourilor şi dacă ne comparăm cu ţările vecine. La Varşovia, aceste costuri ajung la 23 euro/mp/lună, iar la Praga, la 21 euro/mp/lună.

Cu toate acestea, românii sunt nevoiţi să lucreze tot mai „înghesuiţi“ în birouri. Cererea pentru astfel de spaţii depăşeşte cu mult oferta, programarea pentru închirierea unei clădiri noi trebuind să se facă chiar din faza de construcţie. O companie aşteaptă, de regulă, între trei luni şi un an pentru a se muta în noul sediu.
Spaţiul mediu alocat unui angajat român, de 12 mp, este similar celui din Cehia. Mai prost stau doar ruşii şi polonezii, cu zece mp/persoană. Alţi angajaţi europeni se bucură, însă, de un spaţiu mai mare. În Ungaria, media este de 15 mp, iar în Austria, 18 mp, cu 50% mai mult decât la noi.

Potrivit lui Adriana Neagu, consultant în cadrul departamentului Birouri al DTZ Echinox, în ultimii ani, suprafaţa în metri pătraţi destinată fiecărui angajat a scăzut şi va continua să scadă. Acest lucru se datorează creşterii spaţiilor de tip „back-office“ sau „call-center“, care concentrează un număr mare de angajaţi şi permit folosirea unor spaţii deschise. În plus, înghesuindu-şi angajaţii, firmele încearcă să reducă şi din costuri. Pe lângă acestea, anul trecut şi în acest an, piaţa s-a confruntat şi cu o lipsă de spaţii noi, în raport cu cererea, ceea ce a făcut să crească presiunea asupra chiriilor şi i-a forţat pe potenţialii chiriaşi să caute clădiri aflate în construcţie.

Ne putem însă „strânge“ mai mult de atât? Cât mai poate scădea spaţiul alocat fiecărei persoane? „Nu există reglementări în acest domeniu, există însă un minim acceptat de piaţă ca fiind de şapte mp/angajat, suprafaţă pentru care sunt proiectate clădirile şi pentru care este configurat să facă faţă sistemul de aer condiţionat şi ventilaţie“, declară Adriana Neagu.
Acest lucru nu înseamnă neapărat că toate companiile vor restrânge spaţiile per angajat. Există anumite categorii profesionale care au nevoie de prestanţă, de mai mult spaţiu, pentru care birourile trebuie să fie individuale (de exemplu, cabinetele de avocatură şi consultanţă). La polul opus, companiile de telecomunicaţii, pot folosi fără probleme spaţii deschise.

De altfel, companiile de IT şi servicii aferente închiriază cele mai mari spaţii de birouri şi vor continua să se extindă şi în următorii doi-cinci ani, potrivit unui studiu al DTZ. Astfel, HP, IBM, Oracle şi Ubisoft au în vedere Capitala, unde recrutează mai uşor forţa de muncă, iar Siemens şi Ryanair se vor orienta spre oraşul Cluj Napoca, unde există mai mulţi vorbitori de germană, pentru call-center-uri. Aici, şi chiriile pentru spaţiile de birouri ne-centrale, preferate de companii, sunt mai mici: între 9 şi 11 euro/ mp/lună, faţă de 10-12 euro/mp/ lună în Bucureşti.

Şi băncile şi firmele de asigurări îşi extind spaţiile de birouri în clădiri noi, dar deocamdată doar la nivelul Capitalei. Anul trecut, ING Bank, Finansbank, Alpha Bank, Raiffeisen şi Generali s-au situat şi în topul companiilor care au semnat contracte mari de închiriere. Cei mai mulţi s-au orientat spre zona de centru-nord din Bucureşti.