Decizia luată de ÎCCJ ar putea veni în ajutorul mai multor inculpați, printre care și fostul ministru al Turismului Elena Udrea. Mai precis, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca în cazul prescripției să se ia în considerare legea penală mai favorabilă pentru inculpat.

Totodată, ÎCCJ a hotărât ca deciziile luate de Curtea Constituțională să fie încadrate într-o lege penală mai favorabilă.

Decizia ÎCCJ privind invocarea prescripției

„Înalta Curtea de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis sesizările formulate de Curtea de Apel București și de Curtea de Apel Brașov  prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarelor chestiuni de drept:

Dacă normele care reglementează efectul întreruptiv de prescripție al actelor de procedură sunt norme de drept substanțial susceptibile de a fi aplicate ca lege penală mai favorabilă sau norme de drept procesual supuse principiului tempus regit actum

Dacă în aplicarea dispozițiilor art. 426 lit. b) C.proc.pen., astfel cum au fost interpretare prin decizia nr. 10/2017 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție — Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, instanța care soluționează contestația în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curții Constituționale nr. 297/26.04.2018 și nr. 358/26.05.2022, poate reanaliza prescripția răspunderii penale, în cazul în care instanța de apel a dezbătut și a analizat incidența acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii” si stabileste următoarele:

Ce a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție?

l. Normele referitoare la întreruperea cursului prescriptiei sunt norme de drept penal material (substantial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activitătii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu exceptia dispozitiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin.(2) din Constitutie și art. 5 din Codul penal.

2. Instanta care solutionează contestatia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curtii Constitutionale nr. 297 26.04.2018 și nr. 358 26.05.2022, nu poate reanaliza prescriptia răspunderii penale, în cazul în care instanta de apel a dezbătut și a analizat incidenta acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.” se arată în minuta deciziei ÎCCJ.

Vezi documentul chiar aici:

MINUTA HP 67 DOS 1341_221025_122456-1