Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a vorbit despre iarna care va lovi țara noastră în curând. Se pare că această iarnă va fi bogată în zăpadă şi nu sunt excluse episoadele de vreme severă, precum ger, viscol şi ninsori abundente.

Sfârșitul lunii noiembrie poate veni cu episoade de lapoviță și, uneori, chiar ninsoare.

„Serviciile meteorologice care furnizează estimări pe durată lungă arată posibilitatea ca pentru cele trei luni de iarnă – decembrie, ianuarie, februarie – regimul mediu al temperaturilor în zona noastră a Europei să fie mai ridicat decât media, iar regimul precipitaţiilor să fie apropiat de norme sau uşor deficitar. Altfel spus, să avem o vreme, în media a trei luni, mai caldă decât normal şi cu precipitaţii în limitele normale sau uşor deficitare”, a declarat Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), într-o intervenţie la România TV, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Potrivit ANM, în momentul de față ne bucurăm de vreme bună însă acest lucru se poate schimba la sfârșitul lunii, când există riscul să apară ninsori. Luna noiembrie este caracterizată printr-o asemănare cu toamna la început iar pe final vor începe să apară lapoviță sau chiar ninsori, se observă în caracterizarea climatică publicată de către ANM pentru această lună.

„În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie”, precizează specialiştii ANM.

Mediile de temperatură pentru Dobrogea, Banat și lunca Dunării sunt situate între 6 și 8 grade Celsius. Zonele de câmpie și de deal sunt caracterizate cu valori medii între 4 și  grade, fiind incluse Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crișana și Maramureș. În Transilvania, nordul Moldovei, în Subcarpații Moldovei și de Curbură, temperatura medie este situată între 2 și 4 grade Celsius. În zona montană joasă și în depresiunile intra-montane sunt caracteristici temperaturi medii cuprinse între minus 2 și plus 2 grade Celsius, iar în zona montană înaltă aceste valori coboară sub minus 4 sau chiar minus 2 grade Celsius.