Potrivit acordului, IAR va deveni contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere H215M pe care Ministerul român al Apărării o va face pentru a înlocui flota îmbătrânită.

Acest acord este rezultatul a aproape 50 de ani de cooperare între IAR și Airbus Helicopter, a spus Neculai Banea, directorul general al IAR.

IAR a construit aproximativ 360 de elicoptere sub licență ca urmare a parteneriatului cu Airbus Helicopters.

Airbus Helicopters este prezent în România de peste 15 ani prin centrul de întreținere și reparații Airbus Helicopters România, o societate a cărei cifră de afaceri este generată în proporție de 75% de contractele pentru export. Noua fabrică Airbus Helicopters Industries din Ghimbav, cu suprafața de 10.000 de metri pătrați, a fost inaugurată în 2016 și va găzdui producția elicopterului H215 în România.

Reprezentanţii IAR Braşov şi Airbus Helicopters au discutat, la sfârșitul lunii martie, la Ministerul Economiei, principiile unui acord general de cooperare pentru realizarea elicopterului de tip H215M la Ghimbav, în prezenţa ministrului Economiei, Mihai Tudose, ambasadorului Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, şi însărcinatului cu afaceri al ambasadei Germaniei la Bucureşti, Achim Troester.

"Atât ministrul Economiei, cât şi ambasadorul Franţei şi reprezentanţii ambasadei Germaniei şi-au exprimat deschiderea pentru dezvoltarea cooperării concrete în domeniul economic, continuând astfel relaţiile tradiţionale bune cu cele două state. Întâlnirea a constituit un bun prilej pentru reconfirmarea caracterului special al relaţiei bilaterale, prin prisma Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa. Statul român, prin Ministerul Economiei, susţine operatorii din industria de apărare pentru implementarea unor proiecte şi programe de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare a capacităţilor de producţie", a transmis Ministerul Economiei, într-un comunicat. 

Airbus Helicopters a fost reprezentat de prim-vicepreşedintele pentru Europa, Olivier Michalon, iar IAR Ghimbav de directorul general, Neculai Banea, precizează ministerul. 

Airbus Helicopters a inaugurat, la mijlocul lunii septembrie 2016, noua fabrică din România, o investiţie de 52 milioane de euro, unde urmează să fie produs elicopterul cu două motoare H215, primul aparat fiind aşteptat să iasă de pe linia finală de asamblare în 2018. Elicopterul H215 este un aparat cu două motoare, economic, robust şi cu capabilităţi pentru misiuni multiple, care ţinteşte piaţa mondială.