Se ştie că Venezuela a cheltuit începând din 2005 miliarde de dolari pe arme şi aeronave militare de producţie rusească, între care 24 de avioane de luptă Suhoi, câteva zeci de elicoptere de atac şi 100.000 de puşti Kalaşnikov, aminteşte agenţia.

"Suntem o ţară liberă şi independentă", a subliniat Chavez, care a ţinut să precizeze că Venezuela "nu are nicio intenţie de a ataca pe cineva’". "Aceste proiecte sunt pentru apărare, pentru pace", a insistat el.

Liderul de la Caracas a menţionat că ţara sa a lansat producţia de grenade, muniţie şi drone de supraveghere pentru dotarea armatei, până acum fiind realizate trei astfel de drone.

După semnarea din 2005 a acordului dintre Venezuela şi Rusia privind construirea unei uzine de asamblare a armelor Kalaşnikov în ţara latino-americană, această fabrică şi-a început deja producţia, fiind asamblate 3.000 de puşti de asalt AK-103, dar lucrările de construcţie încă nu s-au terminat, iar în final uzina va avea o capacitate de 25.000 de puşti pe an, a explicat la rândul său generalul Julio Cesar Morales Prieto, preşedintele companiei venezuelene de armament.

Hugo Chavez, unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui american Barack Obama, a avertizat în mod repetat că Statele Unite ale Americii ar putea invada Venezuela pentru a-i acapara uriaşele rezerve de petrol.