Contractul prin care statul român a cedat pachetul majoritar de acțiuni al Petrom către austriecii de la OMV ar avea unele hibe pe care statul le poate specula pentru a naționaliza compania petrolieră.

Este ipoteza șoc lansată în spațiul public de avocatul Dan Chitic, cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și dezvoltată, ulterior, de către jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.

O astfel de măsură ar fi similară cu cele de fostul președinte venezuelean Hugo Chavez. Deciziile luate de acesta, în sensul naționalizării marilor companii, au avut efecte pozitive pe termen scurt, însă, pe termen lung, au generat inflație galopantă și chiar foamete. Totuși, spre deosebire de Venezuela, în România extracția și distribuția de petrol nu reprezintă o industrie de care să depindem 100%.

“Liviu Dragnea a pregătit o lovitură de maestru. Preluarea în totalitate a acțiunilor Petrom de către statul român. O operațiune îndreptățită și legală. La capătul căreia România va deveni din nou un jucător real pe piața petrolului și gazelor naturale. Odată cu această preluare, vom beneficia din nou de toate câmpurile petrolifere, de unde se extrage și gazul de sondă, precum și de zăcământul din Marea Neagră, care ar fi urmat să fie exploatat de OMV.

Desigur, această operațiune de natură juridică are și o dimensiune comercială. Ministerului Industriilor, dar și Ministerului Finanțelor le revine obligația de a estima corect cuantumul obligațiilor neîndeplinite de către OMV, precum și cel al investițiilor făcute de societatea austriacă. În funcție de rezultat, cu ocazia acestei preluări a acțiunilor Petrom, OMV va primi și compensațiile cuvenite”, a scris Sorin Roșca Stănescu.