Mesajul publicitar conţine un extras video de pe data de 30 septembrie, în care Hugo Chavez afirmă : „Dacă aş fi american, aş vota pentru Obama” şi „dacă Obama ar fi aici, ar vota pentru Chavez”. O mai vedem şi pe militanta pentru drepturile homosexualilor, Mariela Castro, nepoata lui Fidel Castro şi fata lui Raul, actualul preşedinte cubanez, exprimându-şi susţinerea pentru candidatul democrat, care anul acesta s-a declarat favorabil căsătoriilor între homosexuali.

În film se mai vorbeşte si despre faptul că o agenţie guvernamentală americană a trimis, cu ocazia lunii hispanităţii (luna octombrie), mailuri cu imaginea lui Ernesto Che Guevara, iar în timp ce se relatează acest lucru în film vedem o poză a acestuia alături de sloganul revoluţionar „Hasta la victoria siempre”.

Imaginile, difuzate pe trei posturi locale în limba spaniolă, vizează americanii de origine cubaneză, care au opţiuni pronunţat anticomuniste şi formează 70% dintre republicanii înscrişi pe listele electorale locale.

Acţiunea a fost imediat criticată de Partidul Democrat: „Mitt Romney face exact ceea ce vrea Hugo Chavez, acordându-i atenţia pe care nu o merită şi care îl face mai important”, afirmă purtătorul de cuvânt al echipei democrate de campanie. „Fiind disperat, Mitt Romney lansează un spot în limba spaniolă care deformează istoricul preşedintelui în America Latină”, adaugă el.

Florida este un stat cheie, care ar putea înclina balanţa în favoarea unui dintre candidaţii pentru Casa Albă, el având 28 de mari electori. Americanii de origine cubaneză din Miami înclină în general în favoarea candidatului republican, spre deosebire de cei din celelalte state americane, deşi la alegerile din anul 2008 ei au contribuit la victoria lui Barack Obama.

Sursa: Agerpres