"Convocăm alegeri electorale prezidenţiale pe 14 aprilie", a declarat într-o intervenţie televizată preşedintele CNE, Lucena Tibisay. Candidaturile trebuie depuse între duminică şi luni, iar campania electorală oficială va avea loc în perioada 2-11 aprilie, a adăugat preşedintele CNE.

Aceste alegeri vor umple golul lăsat de preşedintele Hugo Chavez, care a decedat marţi la Caracas de cancer, aminteşte AFP. Liderul bolivarian carismatic a fost reales în octombrie pentru un nou mandat de şase ani, după ce s-a aflat 14 ani la putere, dar starea lui de sănătate s-a degradat şi nu i-a mai permis să depună jurământul.

Vicepreşedintele lui Hugo Chavez, Nicolas Maduro, pe care "Comandantul" l-a numit în decembrie succesor, a depus jurământul de preşedinte interimar vineri seară şi va fi candidatul Partidului socialist unificat din Venezuela (PSUV).

Principala coaliţie de opoziţie a anunţat sâmbătă că i-a cerut lui Henrique Capriles să fie candidatul ei la alegerile prezidenţiale post-Chavez de pe 14 aprilie. Masa unităţii democratice (MUD) a decis ‘în unanimitate’ să-i ofere lui Capriles, rivalul lui Hugo Cavez învins în octombrie anul trecut, să fie candidatul ei, a declarat secretarul general al coaliţiei, Ramon Guillermo Aveledo.

Capriles a condamnat ferm vineri învestirea lui Maduro ca preşedinte interimar şi viitoarea sa candidatură, pe care a calificat-o "fraudă constituţională". Opozantul consideră că Maduro ar trebui să conducă ţara până la alegeri în calitate de ‘vicepreşedinte însărcinat cu preşedinţia’ şi nu ca "preşedinte interimar". Şi că, dacă el vrea să fie candidat la preşedinţie, ar trebui să renunţe la funcţiile sale.
Sursa: Agerpres