În urma ultimelor informaţii apărute în spaţiul public privind învăţământul preuniversitar din România, reprezentanţii AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor) au luat imediat poziţie şi au criticat dur planurile privind programa şcolară pentru anul 2021-2022.

Partidul AUR condamnă orice încercare de mutilare a programei școlare, prin eliminarea sau condensarea până la diluare a unor materii precum „Istoria Românilor”, „Geografia” sau „Limba latină”, se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii.

În contextul în care în spațiul public au apărut informații în sensul în care vremelnicii ocupanți ai pozițiilor de decizie din Ministerul Educației ar intenționa să elimine sau să condenseze „Istoria” și „Geografia” în niște abstracte „Științe sociale”, partidul AUR anunță că se va opune din răsputeri unei asemenea hotărâri catastrofale pentru școala românească, al cărei unic scop nu poate fi altul decât să șteargă elementele identității noastre naționale din educație.

George Simion: Ar fi ultimul pas înspre îngroparea școlii românești și transformarea ei în fabrică de indivizi fără cultură

„Posibila eliminare din programa anului școlar 2021-2022 a Istoriei și Geografiei este un atentat, nu numai la educație, dar și la identitatea națională și ar fi semnul clar că se urmărește eliminarea identității noastre ca popor, precum avertiza și președintele Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop.

O asemenea măsură iresponsabilă ar fi ultimul pas înspre îngroparea școlii românești și transformarea ei în fabrică de indivizi fără cultură și fără conștiința apartenenței la o comunitate de valori. De altfel, Partidul AUR anunță că imediat ce va avea această posibilitate, va schimba Legea Educației astfel încât aceasta să aibă ca obiectiv formarea tinerilor pentru viață și pentru a fi buni români, cetățeni ai patriei lor, România, și nu în mână de lucru ieftină pentru alții, fără identitate și fără demnitate.

Avertizăm Guvernul și autoritățile să nu înrăutățească și mai mult situația învățământului românesc, pentru că părinții și profesorii de bună credință nu vor mai permite călcarea în picioare a valorilor naționale, perene”, a declarat George Simion, copreședinte AUR.

Care este documentul incriminat

Este vorba despre o anexă la ordinului Ministerului Educaţiei nr. 5991/11.11.2020 intitulată Metodologia – Cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitare în anul şcolar 2021-2022.

Prin documentul respectiv s-ar permite ca orele de istorie şi geografie să se poată preda în cadrul aceleiaşi norme didactice sub denumirea de Studii Sociale, de către un cadru didactic, acesta putând să susţină examenul la prima disciplină dintre cele două, disciplină cu ponderea cea mai mare în cadrul normei, din punct de vedere al orelor.