"Pe parcursul discuţiilor purtate, reprezentanţii FMI s-au arătat nemulţumiţi de absenţa reformelor la nivelul administraţiei publice şi al companiilor de stat. Ne-au anunţat că vor urma negocieri cu guvernului, în cadrul cărora specialiştii FMI vor pune accent pe realizarea reformelor convenite în acordurile anterioare", a spus Hossu.

Totodată, preşedintele CNS Cartel Alfa a precizat că discuţiile cu reprezentanţii FMI au avut în vedere problematica salariului minim, evoluţia locurilor de muncă, impactul reducerii CAS şi legislaţia muncii – structură şi perspective.

"Le-am comunicat specialiştilor FMI că majorarea salariului minim nu împietează numărul locurilor de muncă sau numărul întreprinderilor existente. În acest moment, avem o problemă mare a polarizării salariilor în jurul salariului minim. De asemenea, deşi există obligativitatea promovării unei legi a salarizării unitare, acest lucru nu s-a realizat, consecinţa fiind suportată direct de personalul din sectorul bugetar", a mai spus Hossu.

Preşedintele Cartel Alfa i-a informat, de asemenea, pe reprezentanţii FMI cu privire la nivelul ridicat al evaziunii pe piaţa muncii.

"Evaziunea fiscală pe piaţa muncii este de aproape jumătate din bugetul de stat. Acest fenomen este cauzat mai ales de salarizarea la 'gri', unde pe Cartea de muncă se trece salariul minim, iar restul banilor sunt daţi angajaţilor în plic. În plus, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale doar la angajator nu va atrage după sine nici creşterea numărului de locuri de muncă, nici majorarea volumului de investiţii. Concret, reducerea CAS va costa bugetul de stat 1,4 – 1,5 miliarde euro, în timp ce pentru schema de ajutor de stat este prevăzută doar suma de 100 milioane euro", a încheiat preşedintele Cartel Alfa. AGERPRES