"Salariul nu se taie, pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, discutăm de un salariu brut. Problema este că prin transfer am acelaşi salariu brut, numai că fiscalitatea mea, ca şi lucrător, creşte. E adevărat că scade impozitul pe venit, de la 16% la 10%, dar în acelaşi timp taxele sociale pe care le suport ca lucrător cresc de la 16,5% la 35%. Din acest punct de vedere e o creştere de fiscalitate, care se va reflecta nu în valoarea salariului brut, ci în valoarea salariului net, cu care voi pleca acasă. Angajatorii nu şi-au luat angajamentul ferm că vor creşte, Guvernul se bazează pe promisiunea şi bunele lor intenţii legate de acest lucru, dar discutăm de 3 milioane, nu de salariaţii care sunt astăzi la salariul minim pe economie, care vor vedea o creştere de 97 de lei pe net, nu discutăm de sectorul bugetar, care are prevăzută o creştere de 25%, ceea ce înseamnă pe net o creştere de circa 4%, ci discutăm de restul lucrătorilor din România care vor fi afectaţi", a explicat Hossu

De asemenea, acesta a mai afirmat că partea patronală a aprobat toate măsurile guvernamentale. 

"CNT (Consiliul Naţional Tripartit, n.r.), într-un anumit festivism, aş putea spune, partea patronală a aprobat toate măsurile guvernamentale. Pe partea sindicală, ceea ce noi am ridicat, este faptul că evident nu ne opunem creşterii salariului minim pe economie, dar că dorim o modificare în clar că salariul minim pe economie, garantat în plată, reprezintă salariul de încadrare, fără alte sporuri sau adaosuri, cum a fost anul acesta", a mai spus acesta. 

Totodată, Hossu a mai vorbit despre proiectul de reformă fiscală, acesta precizând că există deficienţe mari, iar Guvernul "nu vrea să dea notă care să oblige pe toţi angajatorii din România să crească salariile". 

"Legat de proiectul de reformă fiscală, prin modificarea Codului Fiscal, am arătat de fapt că există deficienţe mari şi am constatat cu surprindere, că pe de o parte, Guvernul nu mai vrea să dea notă sau actul normativ care să oblige toţi angajatorii din România să crească salariile, în urma acestui transfer de taxe. Explicaţia a fost că se bazează pe angajamentul şi promisiunile tuturor organizaţiilor de angajatori, patronale, care sunt nerăbdătoare şi care vor face această creştere în structura respectivă. Am subliniat faptul că iadul este pavat de bune intenţii şi din acest punct de vedere vorbim de aproape 3 milioane de lucrători care de fapt nu vor fi acoperiţi de această creştere, cu toate implicaţiile sau consecinţele negative, inclusiv pe nivelul venitului net pe care îl vor primi de la 1 ianuarie 2018", a mai spus sindicalistul. 

Nu în ultimul rând Hossu a mai arătat că mai multe categorii de oameni nu vor mai plăti contribuţia de 10% pentru asigurarea medicală, iar lista medicamentelor compensate va scădea, la fel ca şi prestaţiile gratuite. 

"Ceea ce Codul Fiscal nu rezolvă în proiect este problema unei decizii politice pe care a luat-o Guvernul, respectiv ca anumitor categorii din cadrul societăţii civile, mă refer la şomeri, pensionari, personalul religios, să li se presteze asigurarea medicală, adică serviciile medicale, fără să mai plătească contribuţia de 10% la nivelul veniturilor lor. E o decizie politică, dar ceea ce ne supără este că în acelaşi timp nu a apărut un act normativ care să oblige ordonatorul de credit, de care aceştia depind, cum ar fi Ministerul Muncii, Ministerul Culturii, să compenseze cu bani, cu transferuri din fondurile proprii către fondul de sănătate. Asta va afecta valoarea fondului de sănătate, ceea ce va duce de fapt la prejudicierea serviciilor medicale asigurate, în sensul în care probabil, datorită scăderii acordate din sănătate, lista medicamentelor compensate va scădea, prestaţiile care sunt gratuite vor scădea, deci sunt mai multe acţiuni", a mai spus preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. 

Contribuţiile sociale vor trece de la angajatori la angajaţi începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finanţelor. 

"Nivelul contribuţiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat", a informat ministerul. 

Potrivit acestuia, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale. 

AGERPRES