Horia Tecau este unul dintre cei mai cunoscuti tenismeni ce fac parte din lotul national de Cupa Davis. Nascut in Constanta in 1985 acesta este unul dintre cei mai importanti jucatori profesionisti de tenis de camp. In acest moment Horia Tecau se afla pe pozitia 93 in clasamentul ATP la dublu. Iar cea mai buna pozitie ocupata a fost 90, in luna august a anului in curs.

Horia Tecau va participa alaturi de Florin Mergea atat la BCR Open Romania care a inceput pe 6 sept si va tine pana pe 14 sept dar si in Cupa Davis in meciul cu India in perioada 19-21 sept. BCR Open Romania, competitie pe zgura, se desfasoara pe arenele BNR din Bucuresti, fiind cea de-a 13-a editie.Valoarea totala a premiilor se ridica la 370.000 de euro in timp ce premiul cel mare va ajunge la 59.100 euro si 175 de puncte ATP. Capital.ro il va sustine pe Horia Tecau atat in cadrul BCR Open Romania cat si in cadrul Cupei Davis.

0-18488-4.jpg

Reporter Capital: La ce varsta ai descoperit pasiunea pentru tenis si cand ai inceput sa joci?

Horia Tecau: Am inceput sa joc tenis la varsta de sapte ani la Constanta intrucat tatal meu, care a fost sportiv la randul sau, a dorit foarte mult ca eu si fratele meu sa facem sport. La varsta aceea nu stiam prea multe despre tenis, despre ce inseamna un sport de performanta, si jucam in primul rand pentru a face miscare. Abia pe la 10 ani am inceput sa joc bine si sa imi dau seama de importanta pe care tenisul o are in viata mea. La varsta de 14 ani am primit o bursa in America si am incheiat un contract de impresariat cu firma IMG. M-am antrenat in America pana la 19 ani.

 

Reporter Capital: Anul acesta ai luat decizia de a juca la dublu. Ce schimbari ti-a adus acest lucru?

Horia Tecau: Intr-adevar anul acesta m-am decis sa joc la dublu. Pana in acest moment am jucat si la simplu si la dublu insa eram departe de prima suta si departe de obiectivele mele. Astfel in mai putin de un an, de cand joc la dublu, am reusit sa ajung de pe pozitia 180 in clasamentul ATP la dublu pana pe locul 90. Intrarea in prima suta inseamna foarte mult pentru mine. In acest sens am inceput si o colaborare cu un antrenor spaniol, de la inceputul anului antrenandu-ma la Barcelona.

 

Reporter Capital: Care au fost pana in acest moment cele mai importante competitii in care ai jucat?

Horia Tecau: Pentru mine cele mai importante meciuri sunt cele din Cupa Davis iar unul dintre cele mai semnificative momente a fost castigarea titlului de campion la dublu, in 2002, alaturi de Florin Mergea, la Wimbledon juniori.

0-18486-2.jpg

Reporter Capital: Ce simti atunci cand te afli intr-o competitie?

Horia Tecau: Cand sunt pe teren mi se pare totul foarte simplu, ma simt mereu in largul meu. Simt ca tenisul ma completeaza. Imi place competitia si adrenalina din timpul meciului.

 

Reporter Capital: Ce temeri ai?

Horia Tecau: Cred ca emotiile sunt singurele ce ar putea fi numite temeri. Sunt multe momente in care am emotii, momente care daca nu ar exista nu as reusi sa ma implic suficient in joc.

Reporter Capital: Cate ore pe zi te antrenezi si cum reusesti sa iti imparti timpul intre viata personala si cariera?

Horia Tecau: M-am obisnuit deja sa fiu mereu pe drumuri si sa ma antreze 4-5 ore pe zi. Timpul liber incerc sa il folosesc cat mai mult pentru odihna si pentru a tine legatura cu familia si cu prietenii. Intr-un an un jucator de tenis are aproape 3 sau 4 saptamani de pauza in care nu joaca deloc. De regula am o saptamana libera pe timpul verii, dupa Wimbledon, si restul de 2-3 sapt la finele anului, in perioada Sarbatorilor de Craciun.

 

Reporter Capital: Ce venit anual iti aduce tenisul?

Horia Tecau: Pana acum nu reuseam sa castig foarte multi bani pentru ca in acelasi timp banii pe care ii castigam ii investeam in mine, in turnee, antrenamente, echipament. Si nu aveam un clasament atat de bun incat sa pot spune la finele anului ca suma castigata este una substantiala. De aceea am si decis anul acesta sa joc la dublu pentru ca eram intr-o zona in care nu castigam mult nici la simplu, nici la dublu. Si am inteles ca jucand bine la dublu este o oportunitate imensa pentru mine, ceea ce s-a si intamplat. Este primul an in cariera mea in care simt ca sunt rasplatit din punct de vedere financiar. Sper astfel ca pana la finele anului sa ma clasez in primii 70-60 de jucatori din clasamentul ATP si in acest fel va creste si valoarea turneelor si a sumelor castigate.

0-18487-3.jpg

Reporter Capital: O parte dintre castigurile tale vin si din contractele de publicitate. Ce poti sa ne spui despre asta?

Horia Tecau: Pana in acest moment primele contracte au venit din partea companiilor de echipamente sportive. Am semnat cu Head, Reebok sau Fila. Sper insa ca noua pozitie in clasament sa imi aduca noi contracte de publicitate.

Reporter Capital: Te-ai gandit in ce vei investi sumele pe care le vei castiga?

Horia Tecau: Daca voi castiga suficient as investi mare parte a veniturilor mele intr-o afacere in imobiliare. Mi-as dori de asemenea sa imi cumpar o proprietate.

 

Reporter Capital: Ce planuri ai pentru acest an si pentru 2009?

Horia Tecau: In acest an, dupa BCR Open Romania si dupa Cupa Davis de saptamana viitoare, voi participa la inca 8 turnee din circuitul profesionist de tenis. La terminarea acestui an voi trage linie impreuna cu managerul meu si voi lua decizii cu privire la anul viitor: programul de pregatire din iarna si programul competitional din 2009. Inceputul anului viitor va fi marcat in mod sigur de Australian Open.

 

Reporter Capital: Ce iti doresti sa faci dupa ce ai sa te retragi din tenis?

Horia Tecau: Chiar nu m-am gandit nici ce am sa fac si nici locul unde vreau sa ma stabilesc. Depinde si de cat de mult voi juca si cat de profitabila va fi cariera mea. Am abia 23 de ani si imi propun sa joc cel putin pana la 32 -33 de ani, in functie de evolutia mea.

0-18489-5.jpg

Reporter Capital: Cititorii Capital.ro vor fi alaturi de tine in cadrul BCR Open Romania. Ce le transmiti?

Horia Tecau: In primul rand imi doresc sa ma sustina la BCR Open cat si in meciurile impotriva Indiei din cadrul Cupei Davis.