Robert Farah, care anunţase deja că nu va participa la turneul Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, însă din motive personale, a dezvăluit acest lucru într-un comunicat publicat pe reţelele de socializare: ”ITF (federaţia internaţională de tenis) m-a informat de prezenţa boldenonului la un test din 17 octombrie 2019, la Cali”.

Jucătorul de 32 de ani, câştigător alături de Juan Sebastian Cabal în 2019 la Wimbledon şi US Open, a atribuit acest test pozitiv consumului de carne columbiană contaminată cu această substanţă, folosită adeseori pentru stimularea creşterii, dar interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (WADA).

„Sunt sigur că această problemă a generat rezultatele testului” , a declarat Farah, care a fost controlat negativ la Shanghai cu două săptămâni înainte, dar şi la celelalte 15 controale inopinate din 2019. În urmă cu două luni, perechea formată din românul Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer a obţinut prima sa victorie la ediţia din 2019 a Turneului Campionilor, care reuneşte cele mai bune opt echipe ale anului, scor 6-2, 5-7, 10-8 chiar cu columbienii Juan Sebastian Cabal/Robert Farah în Grupa Max Mirnîi.

Boldenonul este un steroid injectabil, cunoscut în rândul sportivilor, dar care este folosit cu pecădere de medicii veternari, mai ales la cai. Potrivit experţilor, este vorba de un derivat al testosteronului, cu efecte anabolice mai mari, care crește masa musculară și numărul de trombocite.

Federaţia Internaţională de Tenis a mai anunțat că și jucătorul chilian Nicolas Jarry, 24 de ani, locul 78 ATP, a fost suspendat, după ce a fost testat la Cupa Davis pe 19 noiembrie 2019, fiind depistat pozitiv cu două substanțe interzise, steroizii Ligandrol și Stanozolol.