Subsidiara rusească a constructorului auto japonez Honda Motor Co a anunţat miercuri că va înceta să mai furnizeze autoturisme noi dealerilor din Rusia începând din 2022, decizia făcând parte din eforturile companiei de a-şi restructura operaţiunile, transmite Reuters.

Compania japoneză a precizat că va continua să fie prezentă pe piaţa din Rusia prin vânzări de motociclete şi generatoare de energie electrică. De asemenea, Honda va continua activităţile care au legătură cu serviciile post-vânzare ale vehiculelor sale.

Spre deosebire de alţi constructori auto japonezi, precum Toyota şi Nissan, Honda nu are o uzină de asamblare în Rusia. Conform datelor furnizate de Association of European Businesses, luna trecută Honda a vândut doar 79 de vehicule în Rusia, în scădere cu 50% comparativ cu aceiaşi lună a anului trecut. De asemenea, în perioada ianuarie-noiembrie, vânzările Honda au scăzut cu 15% în ritm anual, până la 1.383 de vehicule.

Comparativ, în primele 11 luni ale acestui an peste 1,3 milioane autoturisme noi au fost vândute în Rusia.

Pe de altă parte, Hyundai Motors se extinde

Hyundai Motor a finalizat achiziţionarea fabricii General Motors (GM) din Sankt Petersburg, a anunţat purtătorul de cuvânt al producătorului auto sud-coreean, Yulia Tikhonravova.

Fabrica GM din Shushary, în suburbiile din Sankt Petersburg, poate produce anual până la 100.000 de maşini. A fost construită în 2008, dar închisă în 2015, după ce producătorul auto american a decis să-şi reducă operaţiunile internaţionale.

Hyundai şi partenerul Kia au deja o fabrică în Rusia, care poate produce anual peste 200.000 de maşini. Cele două companii au vândut anul trecut peste 400.000 de vehicule pe piaţa rusă, mai mult decât Avtovaz, cel mai mare producător auto rus, controlat de Renault.

„Este prea devreme să anunţăm momentul reluării producţiei la fabrica din Shushary, din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19)”, a precizat Tikhonravova.