Robert Zoellick a anunţat, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că a informat board-ul Băncii Mondiale, în cursul dimineţii, despre decizia de a pleca din funcţie. "Sunt onorat că am condus o asemenea instituţie mondială de elită, cu atât de mulţi oameni talentaţi şi excepţionali. Împreună ne-am concentrat să sprijinim ţări în curs de dezvoltare să navigheze prin crize şi să se adapteze schimbărilor economice mondiale (…) Banca este acum puternică, sănătoasă şi bine poziţionată pentru noi provocări, aşa încât este momentul potrivit pentru mine să mă îndrept într-o nouă direcţie", afirmă Zoellick în comunicat.

Robert Zoellick, fost secretar adjunct de stat al SUA, a preluat postul de preşedinte al BM în iulie 2007, când i-a succedat lui Paul Wolfowitz, demisionat după un scandal legat de promovarea partenerei sale în cadrul instituţiei.

Anunţul său deschide succesiunea pentru postul de preşedinte al Băncii Mondiale, care revine în mod tradiţional unui cetăţean american, în virtutea unui acord nescris care rezervă, în acelaşi timp, funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional europenilor. Potrivit unei surse apropiate BM, ministrul american de finanţe Timothy Geithner şi secretarul de stat Hillary Clinton sunt candidaţi potenţiali la şefia Băncii Mondiale.