Situație fără precedent în Austria în plină criză sanitară cauzată de pandemia de coronavirus. O nouă criză politică este pe cale să înceapă după ce cancelarul austriac Alexander Schallenberg a anunţat joi că va demisiona de îndată ce formaţiunea sa politică, Partidul Popular Austriac (ÖVP), îi desemnează viitorul său lider.

De menționat este faptul că precizările acestuia vin după ce fostul cancelar Sebastian Kurz a declarat că se retrage din viaţa politică, la vârsta de numai 35 de ani, transmit Reuters şi dpa.

Schallenberg susține că are încredere atât în poziția de şef al guvernului cât şi în cea de lider al partidului austriac și tocmai din acest motiv va face disponibil locul său de cancelar.

”Cred cu fermitate că ambele poziţii – cea de şef al guvernului şi cea de lider al partidului austriac cu cele mai multe voturi – ar trebui deţinute în curând din nou de către aceeaşi persoană. De aceea voi face disponibil postul meu de cancelar de îndată ce în interiorul partidului este stabilită direcţia relevantă”, a subliniat Schallenberg într-o declaraţie, la mai puţin de două luni după preluarea funcţiei de cancelar.

Criza politică și sanitară amenință Austria

La rândul său, tot joi, fostul cancelar Sebastian Kurz a anunţat că se retrage din viaţa politică austriacă, la vârsta de numai 35 de ani. Anunțul acestuia vine la o distanță de două luni de la demisia sa de la conducerea executivului austriac sub suspiciuni de corupţie. Kurz a declarat că renunţă la şefia ÖVP şi a grupului său parlamentar.

Trebuie menționat faptul că haosul politic din Austria este unul destul de vechi. Întregul scandal a început încă din luna octombrie atunci când o serie de percheziţii au avut loc, inclusiv la Cancelarie şi la Ministerul de Finanţe, în cadrul unei anchete privind suspiciunile de delapidare de fonduri publice între 2016 şi 2018. În urma perchezițiilor, Sebastian Kurz a respins toate acuzaţiile.

Presa străină scrie că ministrul de interne Karl Nehammer i-ar putea succeda lui Kurz la conducerea ÖVP şi ar urma să preia şi funcţia de cancelar. Pe de altă parte, coaliţia guvernamentală actuală de la Viena, una fragilă, este formată din ÖVP şi ecologişti.

Amintim faptul că pe lângă haosul politic, Austria este una dintre țările lovite crunt de pandemia de coronavirus. Numărul infectărilor a înregistrat o creștere fără precedent, iar autoritățile pregătesc în continuare măsuri drastice.