De luni, Austria a intrat în lockdown pentru o perioadă de trei săptămâni. Potrivit DPA, măsură a fost luată de guvern pentru a limita răspândirea coronavirusului în contextul creşterii masive a numărului de infecţii în al patrulea val al pandemiei de COVID-19.

Autoritățile anunță că odată cu instituirea lockdown-ului, cetățenii îşi vor putea părăsi locuinţele doar pentru a merge la locul de muncă, pentru cumpărarea bunurilor de strictă necesitate şi pentru a face activităţi sportive în spaţii deschise.

În ceea ce privește funcționarea restaurantelor, majoritatea pot vinde produse doar pentru consum acasă, iar evenimentele culturale şi cele sportive de amploare se vor desfăşura fără spectatori. Pe de altă parte, şcolile rămân deschise, iar părinţii vor putea decide dacă îşi trimit copiii la cursuri sau optează pentru lecţii online.

Amintim faptul că noul coronavirus a revenit în forță în Austria. Potrivit datelor transmise de autoritățile de la Viena, aproximativ 14.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost consemnate în Austria sâmbătă.

Totodată, incidenţa la şapte zile a atins 1.085 de noi cazuri la 100.000 de persoane, iar în secţiile de terapie intensivă sunt internaţi în prezent 528 de pacienţi COVID-19, valoarea record a acestui indicator, 611, înregistrându-se în timpul celui de-al treilea val al pandemiei.

Austria impune vaccinarea obligatorie

Autortitățile au mai anunțat că întreaga carantină pentru persoanele vaccinate şi pentru cele trecute prin boală se va încheia pe 13 decembrie, iar în cazul persoanelor nevaccinate nu este prevăzut un termen.

Referitor la evoluția campaniei de vaccinare anti-covid, până în prezent, două treimi dintre austrieci sunt vaccinaţi cu schema completă împotriva SARS-CoV-2. Pe lângă impunerea lockdown-ului, Austria a devenit și prima ţară din Uniunea Europeană care va introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID-19, în februarie 2022. Anunţarea noilor măsuri a dus la proteste, 40.000 de oameni ieşind sâmbătă în centrul Vienei pentru a-şi exprima nemulţumirea.

De menționat este că după anunțul venit din Austria, Germania pregătește și ea măsuri drastice. Mai exact, potrivit Reuters, politicienii germani discută dacă să introducă obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 pentru populaţie, având în vedere creşterea numărului de infectări şi ratele scăzute de vaccinare.

În cursul zilei de duminică, câţiva membri ai blocului conservator al cancelarului Angela Merkel au declarat că guvernele federale şi de stat ar trebui să introducă vaccinări obligatorii în curând, deoarece alte eforturi de a creşte rata scăzută de inoculare a Germaniei, de doar 68%, au eşuat.