Fostul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz a anunțat joi că va ieși din viaţa politică, relatează cotidianul Kronen Zeitung. Acesta era vizat de o anchetă cu privire la corupţie.

Sebastian Kurz, 35 de ani, a demisionat din funcţia de cancelar în octombrie, după lansarea unei anchete împotriva sa cu privire la corupţie, însă el a rămas la conducerea OeVP, în cadrul căruia este preşedintele grupului parlamentar al formaţiunii. El a fost înlocuit la şefia Cancelariei cu fostul său ministru de Externe Alexander Schallenberg, unul dintre apropiaţii săi.

Parlamentul austriac i-a ridicat imunitatea parlamentară lui Kurz la jumătatea lui noiembrie.

Scandalul a izbucnit în octombrie, când instituţii ale statului, inclusiv Cancelaria şi Ministerul austriac de Finanţe, au fost percheziţionate în cadrul unei anchete cu prvire la presupuse deturnări de foncuri publice în perioada 2016-2018. Această presupusă deturnare avea scopul să finanţeze publicarea unor sondaje falsificate şi o acoperire mediatică elogioasă faţă de Sebastian Kurz în publicaţiile unui influent grup de presă austriac, Österreich.

În schimb, grupul era recompensat prin spaţii publicitare profitabile, acuză parchetul. Sebastian Kurz respinge toate acuzaţiile.

El a fost cel mai tânăr şef de Guvern din lume atunci când a ajuns la putere, la vârsta de 31 de ani. Coaliţia pe care a format-o cu extrema dreaptă s-a prăbuşit în 2019, când aliatul său a ajuns în centrul unui scandal de corupţie, „Ibiza gate”.

În urma unor noi alegeri, Kurz a revenit în postul de cancelar, de această dată într-o coaliţie cu Verzii, până când a demisionat

Alexander Schallenberg, noul cancelar al Austriei

Trebuie menționat că în urma celor întâmplate, Alexander Schallenberg a ajuns noul cancelar al Austriei. Astfel, acesta a transmis că „această criză guvernamentală s-a terminat”.

De asemenea, cotidianul Der Standard a sris că „motivul arestării este riscul de complicitate” cu alte persoane implicate.

Parchetul a lansat ample percheziţii

Amintim că parchetul a lansat ample percheziţii în cadrul unei anchete legate de suspiciuni de deturnare de fonduri publice între 2016 şi 2018 de apropiaţi ai conservatorului Sebastian Kurz. Deturnarea de fonduri a avut ca scop finanţarea apariţiei unor sondaje de opinie falsificate şi o acoperire mediatică elogioasă a sa, în media unui influent grup de presă austriac.

Scandalul l-a constrâns pe Kurz, în vârstă de 35 de ani, să demisioneze sâmbătă din postul de cancelar, fiind acuzat de corupţie. Astfel, acesta a fost înlocuit de un apropiat, fostul ministru de externe Alexander Schallenberg.

Conform parchetului, zece persoane sunt vizate de investigaţii, între care două femei care lucrau pentru respectivul institut de sondare a opiniei publice.