Haos pe piața criptomonedelor. Principalele monede virtuale au înregistrat scăderi uriașe, iar drept rezultat, investitorii de pe piața cripto au pierdut zeci de miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an.

Având în vedere îngrijorările actuale, Autoritatea de Supraveghere Financiară trage un semnal de alarmă și subliniază faptul că astfel de investiții sunt extrem de riscante.

Acest lucru este confirmat și de cifre. Spre exemplu, în luna noiembrie a anului trecut, valoarea de piață a criptomonedelor a fost de circa 3 trilioane de dolari. La jumătatea lunii aprilie în schimb a urmat o scădere la 2 trilioane de dolari, iar mai apoi o diminuare cu alți 35%, ajungând la doar 1,3 trilioane de dolari în luna mai.

Toate aceste semne trebuie să îi facă pe investitori conștienți de fragilitatea pieței criptomonedelor, avertizează ASF. Totodată, sursa citată amintește și de problemele cu care s-au confruntat anumite criptomonede în ultimele două luni de zile. Stablecoin Terra și moneda soră Luna au devenit, practic, lipsite de valoare peste noapte, arată ASF.

Recomandări pentru investitorii de pe piața cripto

În acest sens, pentru a fi evitate situații grave, ASF a realizat o listă cu riscurile pe care criptoactivele le prezintă din perspectiva protecției investitorilor și a integrității pieței. „Criptomonedele sunt foarte riscante și speculative” spun autoritățile europene de supraveghere.

Referitor la riscuri, posibilii investitori sau actualii investitori trebuie să țină cont de aceste aspecte în momentul în care decid să investească pe piața criptomonedelor.

  • informații înșelătoare,
  • absența unor drepturi și protecții, cum ar fi procedurile de reclamație sau mecanismele de
    recurs,
  • complexitatea produselor, produse sintetice sau cu efect multiplicator,
  • fraude și activități rău intenționate (spălare de bani, criminalitate informatică, piraterie
    informatică și ransomware),
  • manipularea pieței (lipsa transparenței prețurilor și lichiditatea scăzută).

Reglementări la nivelul UE privind piața criptomonedelor

Totodată, sursa citată mai precizează și că având în vedere episoadele de criză de pe piață, utilitatea criptomonedelor este și ea sub semnul întrebării. Amintim că la nivelul UE a fost propusă o reglementare care să aibă ca scop atenuarea riscurilor reprezentate de criptoactive.

Recent s-a ajuns și la un acord, dar pentru implementare este nevoie de votul Parlamentului European. Conform reglementărilor, furnizorii de servicii de criptoactive ar trebui sa respecte reguli stricte pentru a proteja consumatorii și să devina răspunzători dacă pierd criptoactivele.

Pe de altă parte, regulamentul nu va fi aplicat înainte de 2024, cel mai devreme, în condițiile în care se preconizează că va fi aplicat abia după 18 luni de la intrarea sa în vigoare, conform datelor existente până acum.