Spania îşi va închide frontierele

Spania îşi va închide luni la miezul nopţii frontierele terestre şi va institui controale în încercarea “de a limita răspândirea coronavirusului”, a anunţat ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, potrivit AFP şi Reuters.

Intrarea pe cale terestră în Spania, ţară plasată în stare de alertă începând de sâmbătă, nu va fi permisă decât cetăţenilor spanioli, persoanelor care au rezidenţă în Spania, personalului diplomatic acreditat şi persoanelor care justifică “o cauză de forţă majoră”, a detaliat ministrul.

Introducerea controalelor la graniţă a fost decisă în coordonare cu partenerii din Uniunea Europeană, a spus Fernando Grande-Marlaska, într-un discurs transmis la televiziune.

Situaţia în Spania este gravă

Pandemia de coronavirus se extinde puternic în Spania, a doua cea mai afectată țară europeană după Italia. Luni, autoritățile au anunțat un număr de aproape 1.000 de noi cazuri de infecție cu Covid 19 confirmate în ultimele 24 de ore.Astfel, numărul total al cazurilor a ajuns la 9.191. Bilanțul deceselor a crescut, de asemenea, la 309 de persoane, de la 288, conform anunțului făcut de Fernando Simon, şeful Centrului naţional de alertă sanitară, citat de El Pais.

Elveţia declară de asemenea stare de urgenţă

Guvernul elveţian a declarat luni stare de urgenţă pe teritoriul ţării şi a anunţat un nou set de măsuri pentru a opri răspândirea epidemiei de coronavirus, transmite dpa şi Reuters. Urmând exemplul unor ţări ca Italia, Spania sau Austria, majoritatea magazinelor, restaurantele, spaţiile publice se vor închide de la miezul nopţii şi până pe 16 aprilie, a anunţat preşedinta Simonetta Sommaruga într-o conferinţă de presă la Berna.

‘Nu vă vom lăsa singuri. Vom avea grijă de voi’, a adăugat ea, adresându-se compatrioţilor. Nu sunt interzise deplasările, dar cetăţenilor li se cere să păstreze o distanţă unii faţă de alţii, iar persoanele vârstnice sunt rugate să rămână acasă. De asemenea, a fost anunţată mobilizarea a 8.000 de militari. Luni, în Elveţia erau confirmat 2.330 de cazuri de infectare şi 14 decese.