O criză fără precedent afectează magazinele de electronice și electrocasnice. Este vorba despre criza semiconductorilor care a dus la golirea rafturilor din magazine. Mai exact, toate produsele de ultimă generație sunt vândute rapid, iar stocurile se refac greu pentru că producția nu ține pasul cu cererea.

Trebuie menționat fatpul că magazinele nu sunt singurele afectate. Pentru producătorii autohtoni situația este și mai gravă în contextul în care, pentru că unele componente pe care le folosesc au termene de livrare și de un an.

Până și banalul interfon întâmpină greutăți în procesul de fabricare. Totodată, în anumite orașe ale țării situația este una fără precedent. Într-o întreprindere din Iași, 150 de muncitori fabrică interfoane și dispozitive care controlează accesul în clădiri, iar producția se va face însă cu dificultate, pentru că unele componente vin din import și cu un an întârziere.

Marian Berdan, președinte grup de firme a declarat pentru stirileprotv.ro că o singură componentă lipsă oprește procesul. „Din 300 de componente care intră pe o placă electronică, dacă lipsește una nu poți să pornești procesul.”, a spus acesta.

Nu doar România este în această situație. Întârzierile sunt provocate de deficitul global de semiconductori, de blocajele din transport și de criza energetică.

Criza componentelor face ravagii în România

Adriana Țucu, administrator firmă, a declarat pentru sursa citată că majoritatea componentelor vin din import. „Este o criză a componentelor. Mai ales la componentele care vin din import, rezistențe, termostate, cleme ceramice. Acum, trebuia să ne ajungă clema ceramică încă din 10 ianuarie, încă așteptăm”, a spus acesta.

La rândul său, prof dr. Cristian Popescu, prodecan UAIC a precizat că în special comenzile din China au un timp de așteptare destul de mare.  „O comandă pentru materii prime din China sau din altă parte a lumii, dar în special din China, are perioade de așteptare și de un an de zile, dacă nu chiar și mai mult”,  a comentat acesta.

Cea mai afectată industrie este însă cea auto. Bogdandi Gyula, team-leader logistic a declarat pentru sursa citată că situația este una fără precedent. „Criza componentelor electronice a afectat și industriile pe care noi le deservim, în special industria automotive”, a declarat acesta.

La rândul lor, producătorii de camere foto, cuptoare cu microunde, televizoare, stimulatoare cardiace și mașini de spălat rufe suferă și ei. Consolele de jocuri au fost, de asemenea, puternic lovite, în contextul în care acestea sosesc în cele din urmă în România, dar se vând repede.

Florin Pușacșu, director magazin susține că riscul a fost anticipat, făcându-se stocuri din timp în acest sens. Pe de altă parte, alți retaileri mai mici nu au fost atât de norocoși.  „Noi am anticipat acest risc și ne-am făcut stocuri din timp. Din păcate, retailerii mai mici nu au această putere financiară și logistică pentru a-și menține stocurile și probabil le lipsesc produse de la raft”, a spus el.