Demersul jurnalistic a esuat, dupa ce primul ministru se pregatise in fata camerei de luat vederi, din cauza unei defectiuni aparuta in ultimul moment la receptorul de radioreleu de pe turnul Televiziunii (se arsese un tranzistor). Dupa patru zile de la aceasta ratare, inginerul Viorel Neagoe, seful Serviciului Care Reportaj si Radiorelee, constata cu stupoare, conform deciziei semnate de Cristian Hadji-Culea, directorul general al SRTV, ca i se retrage functia de sef al serviciului, functie pe care o indeplinea cu delegatie. Uimirea lui Viorel Neagoe (ca sa nu spunem revolta) are mai multe motive. In primul rand, nimeni din conducerea televiziunii nu i-a cerut explicatii pentru defectiunea respectiva.
In al doilea rand, cu doua zile inainte de congres, Viorel Neagoe i-a propus lui Stefan Cosac, producatorul emisiunii, sa asigure transmisia cu un car de reportaj (transmisie rezervata), dar aceasta a refuzat, optand pentru „o echipa de jurnalistica electronica” (o instalatie nerezervata, care nu are echipament de rezerva in cazul unei defectiuni). Viorel Neagoe s-a conformat optiunii producatorului, pentru ca serviciul pe care-l conduce nu are rol de decizie, ci numai executa comenzile venite din partea Directiei Programarea Productiei.
Al treilea motiv de manie al lui Viorel Neagoe consta in faptul ca directorul general a facut presiuni asupra Oficiului Juridic pentru ca acesta sa dea aviz favorabil deciziei de retragere din functie. Dar Oficiul Juridic nu are motive legale pentru a da acest aviz.
La nota (de protest) transmisa de Sindicatul Independent al Lucratorilor de la Transmisiuni Exterioare din TVR, Hadji-Culea raspunde ca departamentul se afla in proces de restructurare si ca Viorel Neagoe, retras din aceasta functie cu delegatie, are posibilitatea sa se inscrie la concursul ce se va organiza pe post.
Mai trebuie precizat ca nimeni din redactia de Stiri, cea care a lansat comanda tehnica, nu a fost sanctionat. (La fel s-a intamplat si cu transmisia de la Bruxelles, cand acelasi premier a avut surpriza sa auda in casca o injuratura la adresa sa din partea producatoarei Jurnalului). In acest caz, trebuia gasit un „tap ispasitor”, iar Hadji-Culea a tinut cu tot dinadinsul sa-i arate lui Adrian Nastase ca e „mana de fier” si a luat masuri severe impotriva celor care „au ars” tranzistorul. Credem ca eforturile directorului general al SRTV ar trebui indreptate catre achizitionarea echipamentelor. Doar trei din cele 11 care de transmisie sunt la nivelul anul 2000, restul sunt ramase din anii ‘70 – ’80.