Potrivit surselor citate de Realitatea Plus, la nivel guvernamental, este formată o comisie care va analiza această propunere de reducere a subvenției pentru refugiați.

Guvernul vrea să reducă subvenția acordată refugiaților

În prezent, Guvernul României plătește pentru refugiații din Ucraina suma de 50 de lei/zi de persoană pentru cazare (OUG 28/2022) și 20 de lei/zi de persoană pentru mâncare (HG 336/2022).

Așadar, suma plătită de Guvernul României pentru un refugiat este de 2.100 de lei pe lună. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, pentru cinci persoane din Ucraina statul plătește suma de 10.500 de lei pe lună, bani neimpozabili.

Mai mult, din închirierea unui apartament de trei camere cu 400 de euro pe lună, proprietarul nu rămâne cu toți banii. Banii trebuie declarați la ANAF, iar proprietarul trebuie să plătească impozit și CASS dacă venitul depășește plafonul anual. Chiar dacă nu înregistrează contractul la Fisc, câștigul e mai mic decât venitul potențial pe care l-ar obține prin programul 50/20.

Europenii, împărțiți în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei și a refugiaților

Europenii sunt împărţiţi în legătură cu dorinţa lor de a menţine sprijinul pentru Ucraina şi refugiaţii ucraineni, arată un studiu al Forumului Mercator pentru Migraţie şi Democraţie (MIDEM) de la Universitatea de Tehnologie din Dresda, în Germania, citat luni de agenţia DPA.

Dintre cei chestionaţi, 40% s-au exprimat în favoarea sprijinirii Ucrainei şi acceptării oricăror consecinţe negative în acest sens, în timp ce 39% au spus că sprijinul pentru Ucraina ar trebui limitat din cauza efectelor economice şi sociale.

Pe fondul crizei energetice, sprijinul pentru Ucraina ar putea scădea în viitor, notează DPA. Un test de solidaritate cu Ucraina ar putea apărea în următoarele câteva luni, a declarat luni directorul MIDEM, Hans Vorlander, la prezentarea studiului.

Potrivit studiului, 55% dintre europeni doresc să limiteze imigraţiastrăinilor.

În estul Germaniei, Ungaria şi Republica Cehă, majoritatea respondenţilor au votat pentru un sprijin limitat pentru Ucraina.

În ţările care au fost în mare parte deschise faţă de refugiaţi, cum ar fi Suedia, aproximativ două treimi dintre respondenţi au votat în favoarea susţinerii Ucrainei. În ţările cu mai puţină experienţă cu refugiaţii, precum Polonia, tendinţa este în direcţia opusă. Acolo, 42% au votat pentru restricţii. Aceasta este o fracţiune mai mare decât în orice altă ţară europeană.