Guvernul vrea să adopte o OUG de creştere a taxelor, care să compenseze cheltuielile de 1% din PIB, rămase în vigoare prin nereducerea pensiilor cu 15% şi să ceară Parlamentului modificarea rapidă a legilor pe care s-a pronunţat Curtea Constituţională, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

O majorare a TVA-ului de la 19 la 24% ar acoperi aproximativ în totalitate cheltuielile generate de eliminarea măsurii privind reducerea cu 15% a pensiilor, de 1,2 miliarde euro, dar ar genera şi costuri suplimentare pentru firme, inclusiv administrative şi informatice, au afirmat sursele.

Executivul are în vedere şi o majorare a cotei unice de până la 20%, dar efectul este mai greu de cuantificat. Creşterea celor două taxe la aceste valori a fost una dintre variantele vehiculate în luna mai în timpul negocierilor cu delegaţia FMI.

„Board-ul FMI ar fi discutat oricum scrisoarea de intenţie a României pe 30 iunie, nu pe 28. Şi în aceste condiţii, este greu să ne încadrăm în termenul stabilit, iar orice amânare va fi discutată cu Consiliul Director al Fondului. Situaţia nu modifică relaţia cu Comisia Europeană, careva discuta în luna septembrie eliberarea următoarei tranşe, de 1,15 miliarde euro”, au spus sursele citate.

O variantă care ar putea fi propusă board-ului FMI presupune şi disponibilizarea rapidă a unui număr semnificativ de bugetari, pentru care plăţile compensatorii să fie limitate la trei salarii, dar pe o perioadă de 12 luni.

Şi în acest caz, există o problemă pe partea cheltuielilor de la fondul de şomaj, au mai afirmat sursele.

Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Decizia Curţii Constituţionale, care respinge articole din legile austerităţii, pune Guvernul în imposibilitatea de a aplica vreuna dintre măsurile prevăzute în respectivele acte normative, întrucât acestea se vor întoarce la Parlament pentru a fi puse în acord cu legea fundamentală.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Măsurile de austeritate sunt parţial neconstituţionale