Întrebată ce se va întâmpla cu taxa pe construcţii speciale, Anca Dragu a spus că reducerea acesteia este prevăzută în Codul Fiscal începând cu 1 ianuarie 2017, însă a admis că există o recomandare a experţilor FMI de a amâna noi măsuri de relaxare fiscală pentru ca România să revină la procesul de consolidare fiscală. 

"În Codul Fiscal este prevăzută reducerea acestei taxe (pe stâlp – n. r.) începând cu 1 ianuarie 2017. Există recomandarea experţilor FMI de a amâna introducerea unor noi măsuri de relaxare fiscală tocmai pentru a putea face faţă altor cheltuieli şi pentru a continua, de fapt de a reveni, la procesul de consolidare fiscală. Trebuie să vedem cum arată 2016 din punct de vedere al execuţiei bugetare şi, de asemenea, al încasărilor", a spus ministrul. 

Anca Dragu a precizat că, în baza faptului că România este stat membru al FMI, are consultări anuale cu experţii acestei instituţii cu privire la situaţia economică proprie. 

"România este ţară membră a FMI şi, în baza acestui fapt, avem consultări anuale în baza art. 4 din statutul instituţiei, deci avem consultări anuale cu privire la situaţia economică a ţării. În februarie s-a aflat la Bucureşti o misiune a FMI care exact acest scop a avut, de a conduce consultări în cadrul articolului IV", a subliniat Dragu. 

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă României reducerea deficitului bugetar, pe cash, la 2,5% din PIB în acest an, la 2% în 2017 şi la 1,5% în 2018 şi atrage atenţia că, pentru atingerea acestor obiective, în special pentru anul viitor, ar trebui amânate măsurile de relaxare fiscală ce ar urma să intre în vigoare în 2017. 

"Pentru 2017, misiunea recomandă un deficit de 2% din PIB. Amânarea următoarei reduceri a TVA şi a celorlalte facilităţi prevăzute în Codul Fiscal să intre în vigoare anul viitor ar genera o reducere a deficitului de 0,75 puncte din PIB", a declarat, luni, şeful misiunii FMI în România, Reza Baqir, în conferinţa de prezentare a concluziilor misiunii FMI la Bucureşti, desfăşurată în perioada 2 – 14 martie. 

Pentru anul acesta, recomandarea FMI de deficit bugetar, pe cash, este de 2,5% din PIB, iar pentru 2018 de 1,5% din PIB. 

AGERPRES